Hälsoinformatörerna räcker inte till

Eskilstunas hälsoinformatörer jobbar hårt för att få ut corona-information till personer som inte talar så bra svenska. "Hela länet ropar efter oss", säger samordnaren Arja Läppänen.

"Jag brukar berätta om hur viktigt det är med hygienen, att man ska tvätta sina händer och hålla avståndet", säger hälsoinformatören Alyas Hanna Al-Hadiea.

"Jag brukar berätta om hur viktigt det är med hygienen, att man ska tvätta sina händer och hålla avståndet", säger hälsoinformatören Alyas Hanna Al-Hadiea.

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna kommun2020-03-26 10:07

– Jag brukar berätta om hur viktigt det är med hygienen, att man ska tvätta sina händer och hålla avståndet, säger Alyas Hanna Al-Hadiea samtidigt som han delar ut regionens hälsoblad till förbipasserande.

– Behovet är stort. Jag gör så att de förstår vad det handlar om. Det finns mycket oro, och många är helt enkelt rädda för att gå ut. 

De senaste veckorna har han arbetat oförtrutet för att nå ut med information om coronaviruset till länets arabisktalande minoritet. Hela onsdagseftermiddagen tillbringar han i Skiftinge i Eskilstuna, där han besöker butiker och talar med människor i snålblåsten.

En som tacksamt tar emot informationsbladet är Janet Ishak, 75, som kommer från Irak.

– Jag kommer att läsa den hemma för hela familjen, och visa den för mina grannar, säger hon.

Alyas Hanna Al-Hadiea är en av omkring 25 hälsoinformatörer som just nu arbetar hårt för att sprida information från Folkhälsomyndigheten och Region Sörmland till länets minoriteter. Man har i nuläget material på sex språk, arabiska, somaliska, dari, farsi, persiska och finska.

Men insatserna räcker inte riktigt hela vägen, säger Arja Läppänen, regionens samordnare.

– Hela länet ropar efter oss. Det är många som hör av sig till oss och vill att vi ska komma ut, men vi har inte tillräckligt många informatörer.

Projektet drog igång under förra våren. Hälsoinformatörernas funktion var då att informera om levnadsvanor, som rökning, alkohol och kost. Nu ligger allt fokus på info om coronapandemin.

Men än så länge är det bara i Eskilstuna som det finns utbildade informatörer. De måste nu täcka upp för hela länet, säger Arja Läppänen.

– Vi skulle gärna vilja finnas i fler utsatta bostadsområden i hela regionen. Det är synd att kommunerna inte har nappat och implementerat det här uppdraget, för vi har erbjudit det.

Nu försöker man göra det bästa av situationen och ta hjälp av de krafter som anmäler intresse.

– Vi tar in de resurser som kan hjälpa oss. Om det finns intresse av att hjälpa oss tar vi gärna emot den hjälpen, säger Arja Läppänen.

Alyas Hanna Al-Hadiea har tidigare arbetat som språkstödjare i Eskilstuna, och blir lätt igenkänd i Skiftinge.

– Det är annorlunda om de får höra det från mig, som de känner. Det gör det lättare för dem att ta det på allvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!