Hans-Eric förlorar 160 000 på grund av regnet

På Åsby gård utanför Eskilstuna står över 40 hektar åkermark under vatten. Hans-Eric Fredriksson, som driver gården tillsammans med sin bror, räknar med en förlust på minst 160 000 kronor.

Far och son. Sture och Hans-Eric Fredriksson blickar ut över gårdens vattendränkta åkermark. Även närbelägna gårdar har drabbats av översvämmade åkrar och förstörd höstsådd.

Far och son. Sture och Hans-Eric Fredriksson blickar ut över gårdens vattendränkta åkermark. Även närbelägna gårdar har drabbats av översvämmade åkrar och förstörd höstsådd.

Foto: Simon Uggla

Eskilstuna kommun2019-12-19 20:55

En svanfamilj glider stillsamt fram över vattenytan på vad ser ut som en insjö mitt bland åkrarna som omger Åsby gård utanför Eskilstuna. Enligt Lantbrukarnas riksförbund har hundratals lantbrukare fått sin åkermark översvämmad till följd av Mälarens höga vattenstånd med stora ekonomiska förluster som följd.

Hans-Eric Fredriksson som driver Åsby gård tillsammans med brodern Per-Olov, räknar försiktigt med en förlust på cirka 160 000 kronor. På brödernas mark står 40 hektar åkermark – motsvarande 60 fotbollsplaner – under vatten. Ytterligare minst 40 hektar tillhörandes intilliggande gårdar har gått samma öde till mötes.

– Jag har aldrig varit med om översvämning av den här omfattningen. En stor del av vår höstsådd är dränkt och förstörd. Risken är att vattenmassorna resulterar i ett väldigt sent vårbruk och ju senare man sår desto lägre blir skörden. Där kan det uppstå ytterligare kostnader, säger Hans-Eric Fredriksson.

Nätverk med dräneringsrör leder vattnet ut från åkrarna till stora diken. Det ska därifrån rinna vidare ut i Mälaren. Men med den stigande vattennivån försvinner fallet från dikena och vattnet blir ståendes och åkrarna svämmas över. I diket som skär genom Hans-Eric Fredrikssons mark är vattennivån en dryg meter över det normala.

– Vi har haft vatten på fälten sedan i början av december. De senaste tio dagarna har det stigit rejält.

Mälarens vattenstånd regleras av slussar i Södertälje och Stockholm. Den sista slussen, benägen i Slussenområdet i Stockholm som är under ombyggnation, öppnades under onsdagen. Hans-Eric Fredriksson, anser liksom flera andra lantbrukare tidningen pratat med, att det dröjt för länge.

Eva Rosman, kommunikatör för Slussenprojektet, säger att dröjsmålet beror på känsliga gjutningsarbeten som hade fått göras om från grunden om slussen öppnats tidigare.

– Det gick inte att undvika, sedan är det olyckligt att det blev så mycket vatten just i år, säger hon.

Hans-Eric Fredriksson tycker att planeringen varit dålig från Slussenprojektet och Stockholms hamnar som sköter slussarna. De som får ta smällen, menar han, är lantbrukarna.

– Man sparar sina pengar men skjuter över kostnaden på någon annan. Nu får vi ta den i stället. Jag är väl medveten om att det inte är någon quick fix att öppna slussarna, men man har haft tid på sig att agera tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!