Hela Sverige bakar-Johan dissar julhetsen

Han har ett förflutet som stuntman i rosa kanindräkt, gillar jakt och hatar julen. Möt kändisbagaren Johan Sörberg som valt Eskilstuna i livets nya inriktning.

Bagaren och konditormästaren Johan Sörberg vill inte öka på folks julstress med alltför komplicerade recept. Han föreslår att man satsar på ett fröknäcke till julbordet.
– Det är enkelt, går fort att göra och ungarna kan vara med.

Bagaren och konditormästaren Johan Sörberg vill inte öka på folks julstress med alltför komplicerade recept. Han föreslår att man satsar på ett fröknäcke till julbordet. – Det är enkelt, går fort att göra och ungarna kan vara med.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna kommun2019-12-07 10:00

Ljuset från ett ombyggt stall bryter det kompakta vintermörker som omgärdar den slingriga grusvägen i Råby-Rekarneskogen. Det skvallrar om att Johan Sörberg har kommit hem. Han är delägare på Art Bakery på NK i Stockholm och har tillbringat dagen där, men huvudstaden är inte längre hemma. Sedan några år bor en av landets mest namnkunniga bagare och konditormästare på gården Trantorp utanför Eskilstuna. 

Lämpligare person att dryfta julbak med går knappast att hitta, men domaren från "Hela Sverige bakar" vill inte öka på folks julstress med komplicerade recept. Han föreslår ett fröknäcke för att imponera på släkten.

– Det är enkelt, går fort att göra och ungarna kan vara med. Med kryddor kan du anpassa som du vill, säger han och visar runt i det forna stallet som numera är bageriet Svart/Verkstan.

Hit flyttade han 2013 efter att ha prioriterat om i livet. Johan Sörberg har bland annat deltagit i konditor-VM, coachat svenska bagarlandslaget och öppnat flera bagerier, däribland Riddarbageriet som han drev med dåvarande frun, Camilla Fritzdorf.

– Jag jobbade sju dagar i veckan, 12 till 16 timmar per dag – året om. Livet går inte ut på att jobba ihjäl sig. 

En vilja att trappa ner och flytta ut i skogen infann sig.

– Där ville jag och Camilla olika, vi skildes åt som vänner. 

Slumpen gjorde att valet föll på Eskilstuna.

– Jag jagar och vill inte ha nära grannar som gnäller på att hundarna skäller. Sen behöver jag kunna ta mig till Stockholm på en och en halv timme.

Han skräder inte orden inför den stundande högtiden.

– Jag hatar julen. Jag är less efter att ha hållit på med juljobb hela livet och äter hellre sill på sommaren. 

Därmed inte sagt att julafton är trist, tvärtom då den spenderas med sonen Hampus.

– Vi käkar en köttbit och drar ett par schyssta flaskor vin. Min julklapp till min son, eftersom jag har jobbat så mycket under hans uppväxt – han är 28 nu – är att jag bjuder honom på en resa till en stad där vi äter gott. Vi har varit i New York och Barcelona.

Enda julprydnaden, granen vid entrén, är särbon Eva förtjänst. Inställningen till högtiden påverkas av ett dödsfall bakåt i tiden. Det ledde till att Johan och hans dåvarande fru valde skaldjur den 24 december. Åren därpå spreds idén i bekantskapskretsen. 

– Många vänner hade separerat. Klockan åtta var alla välkomna hem till oss på skaldjursbuffé. Vi var 25 pers som hade fest på julafton.

Johan Sörberg pratar intensivt och avhandlar jobb och privatliv i rasande fart. I en bisats flimrar ett förflutet som stuntman i "SOS - en segelsällskapsresa" förbi. 

– När Lasse Åberg i rosa kanindräkt hoppar över ett broräcke är det i själva verket jag. 

Offentligheten i sig har aldrig varit en drivkraft. 

– Jag har inget behov av att synas och tackar nej till mycket. Jag ber dem ringa Birgitta istället, säger han och syftar på domarkollegan Rasmusson.

Halvåret när "Hela Sverige bakar" spelas in är intensivt.

– Jag skriver recepten, provbakar allt och är med på castingen. 

Det andra halvåret är lugnare men ryktet om testbageriet han inte kunde låta bli att starta spred sig snabbt. De få gånger Svart/Verkstan haft öppet har bröd och bullar sålt slut i ett nafs. Även kurserna i surdegsbak har varit uppskattade.

– Vi utgår från mjöl, salt och vatten. Med kunskap och tid kan du få något fantastiskt. 

Den 22 december slår bageriet upp portarna nästa gång. Kom i tid.

Rättelse: I en tidigare version uppgav vi fel datum för när bageriet ska hålla öppet, men rätt datum är 22 december.

Johan Sörberg

Ålder: 51.

Bor: På gården Trantorp sydväst om Eskilstuna.

Familj: Särbon Eva Rudd, utflyttade sonen Hampus Fritzdorf och nio hundar.

Aktuell: Har öppet med julsortiment på bageriet Svart/Verkstan den 22 december. Ständigt aktuell i rutan som domare tillsammans med Birgitta Rasmusson i långköraren "Hela Sverige bakar".

Framtidsplaner: "Vi kanske kan ha en pop-up-restaurang här. Jag har redan surrat med flera kompisar".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!