Heldag i Eskilstuna med cykeln i fokus

På tisdag arrangeras Sörmlands cykelting på Lokomotivet i Eskilstuna.

Fler bör inse fördelarna med att ställa bilen och börja cykla i stället. Det menar Energikontoret i Mälardalen som arrangerar Sörmlands cykelting i Eskilstuna på tisdag.

Fler bör inse fördelarna med att ställa bilen och börja cykla i stället. Det menar Energikontoret i Mälardalen som arrangerar Sörmlands cykelting i Eskilstuna på tisdag.

Foto: Gustav Nyberg

Eskilstuna kommun2019-11-30 20:35

En tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser kommer från inrikes transporter enligt Trafikverket. Ett sätt att minska utsläppen är att få fler att ställa bilen och använda cykeln i stället. Bakom den övertygelsen står Energikontoret i Mälardalen som på tisdag den 3 december för första gången arrangerar Sörmlands cykelting. Det blir en heldagskonferens  på Lokomotivet i Munktellstaden där syftet är att bjuda på inspiration, tips och goda exempel för att få fler sörmlänningar att inse fördelarna med att cykla.

– Runt 80 procent av alla bilresor i tätorter är kortare än tre-fyra kilometer. Att i stället ta cykeln på den typen av sträckor, ofta till och från jobbet, är en jättebra insats för klimatet och den egna hälsan, som dessutom ger renare och tystare stadsmiljöer, säger Agnes Widing, projektledare på Energikontoret i Mälardalen.

Konferensen riktar sig framför allt till politiker och tjänstemän.

– Sörmlands Cykelting 2019 kommer att bjuda på goda exempel från andra svenska kommuner och föredrag från olika branscher om hur de använder cyklar, elcyklar och lådcyklar i sina respektive verksamheter. Vi diplomerar även arbetsplatser som har deltagit i kampanjen Cykelvänlig arbetsplats, säger Joachim Gellerstedt, som också han är projektledare på Energikontoret.

Fram till klockan 11.30 pågår en minimässa med utställare kopplade till cykling, dit allmänheten är välkommen. 

 Konferensen avslutas med en paneldebatt med representanter från cykelbranschen, kommunal verksamhet, allmänheten och politiken.

Karta: Lokomotivet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!