– Någonstans finns en smärtgräns för hur länge man kan hålla en skola igång. Hamnar vi i ett läge där vi bedömer att vi av arbetsmiljöskäl och säkerhet inte kan hålla en skola igång, då kan vi behöva stänga ner den. Och det kan gå väldigt snabbt, säger Hans Ringström, skolchef för grundskolorna i Eskilstuna kommun.
Frånvaron bland både elever och skolpersonal har nått kritiska nivåer till följd av coronapandemin – och den fortsätter stiga i snabb takt. Under måndagen var 28 procent av samtliga grundskoleelever och 23 procent av skolpersonalen hemma. På onsdagen var siffrorna 38 respektive 29. Över 4 300 elever var frånvarande och närmare 500 medarbetare var av olika anledningar hemma.
På vissa skolor är frånvaron ännu betydligt högre. Björktorpskolan saknade på onsdagen 55 procent, eller 291, av sina elever. På Hammargärdet var 53 procent av barnen hemma, på Lagersbergsskolan 49.
Mest kritiskt blir det i de lägen där en stor del av lärarkåren är hemma, som på Djurgårdsskolan där 41 procent av personalstyrkan var frånvarande under onsdagen. Eller på Kjula skola och Skogsängsskolan, där 40 procent av personalen höll sig hemma. I Kjula blev ändå läget något bättre, efter att varannan medarbetare saknats på tisdagen.
När tvingas ni stänga? Vad är er smärtgräns?
– Skolorna har olika bemanning, vi måste göra en individuell bedömning. Låg- och mellanstadieskola har lite lättare att klara sig, de är oftast mer personaltäta än högstadiet. Om någon skola får väldigt hög frånvaro så ska vi försöka flytta personal, säger Hans Ringström.
Under onsdagen klarades inte undervisningen av att hållas fullt ut på Djurgårdsskolan. En klass i årskurs sju skickades hem. Och vissa klasser slås tillfälligt ihop.
Nu jobbar skolledning och rektorer intensivt för att förbereda distansundervisning för mellan- och högstadiet – om regeringen och Folkhälsomyndigheten tar beslutet, eller om personalfrånvaro gör att en skola måste stänga.
– I dag ser vi inte att digital undervisning är möjlig för de yngsta, där blir det i stället hemstudiepaket eftersom inte alla har tillgång till dator.
Hans Ringström och hans kollegor kommer att göra sitt yttersta för att hålla någon form av skolgång så länge som möjligt för elever vars föräldrar jobbar inom exempelvis sjukvård, polis och räddningstjänst.
– Vi måste se till att hålla igång Sverige.