Hotellbokningarna störtdyker – branschen slår larm

Nattsvart. Så beskrivs situationen för hotellnäringen av företrädare för branschen som nu efterlyser utökat stöd från regeringshåll.

Annica Åkerblad, hotelldirektör på Elite stadshotellet i Eskilstuna tror att branchen återhämtar sig men välkomnar förslaget om ökat stöd tills det vänder.

Annica Åkerblad, hotelldirektör på Elite stadshotellet i Eskilstuna tror att branchen återhämtar sig men välkomnar förslaget om ökat stöd tills det vänder.

Foto: Hanna Oscarsson

Eskilstuna kommun2020-04-09 06:27

Det är besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita, som tagit fram statistik på hur beläggningarna sett ut på hotellen i Eskilstuna under mars och början av april i år jämfört med förra året. Avbokade konferenser, resor och evenemang i spåren av coronapandemin har gjort att antalet hotellnätter dalat dag för dag.

– Läget är nattsvart just nu. Hotell- och mötesnäringen har i praktiken stått helt still i över tre veckor. Över hela Sverige står hotellen tomma, coronakrisen har slagit skoningslöst mot hotell- och konferensanläggningar, säger Jonas Siljhammar, Visitas vd. 

Siffrorna visar att hotellbokningarna i Eskilstuna hållit ungefär samma nivå som förra året fram till omkring den 8 mars. Därefter går kurvan ner. Den 14 mars var exempelvis 31,1 procent av hotellrummen i Eskilstuna bokade jämfört med 73,7 procent samma dag förra året, den 21 mars var 12,2 procent bokade mot 94,3 procent året innan och den 4 april låg beläggningen på 12,8 procent jämfört med 73,1 procent 2019.

– April månad är ingen höjdare vanligtvis för oss och nu är bokningarna ännu färre. Vi har ett fåtal gäster, säger Annica Åkerblad, hotelldirektör för Elite stadshotellet i centrala Eskilstuna.

För att hjälpa hotellnäringen på traven vill nu branschorganisationen Visita ha fler riktade insatser från politiskt håll för att undvika uppsägningar och konkurser.

– Regeringen behöver ta besöksnäringens akuta situation på allvar. Vi har till exempel föreslagit tillfälligt slopade arbetsgivaravgifter och ett utökat system för korttidspermittering där staten tar hela kostnaden för de anställda, säger Jonas Siljhammar.

Annica Åkerblad på Elite i Eskilstuna välkomnar förslaget om utökat stöd.

– Man får dra i alla kostnader och hålla ut. Vi har redan nu korttidspermitterat och det är klart det skulle underlätta om staten tog hela kostnaden. Man vill ju gärna ha tillbaka alla sina duktiga medarbetare när det vänder igen, säger hon.

Elite har även testat nya idéer som att hyra ut rum månadsvis till reducerat pris. I Eskilstuna har det genererat åtminstone tre långtidsbokningar.

– Det positiva är att det föds mycket kreativitet. Branchen kommer återhämta sig men det kommer att ta lång till innan vi är tillbaka på samma nivå som vi var på innan covid-19, säger Annica Åkerblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!