Eskilstunabon Malin Mauritz blickar ut över hyllan som vanligtvis innehåller ris. Vid lunchtid under söndagen gapar den tom på Ica Maxi i Eskilstuna.
– Jag försöker köpa sådant som jag vet att folk inte hamstrar, som bulgur, säger hon.
Flera nyinkomna varupallar lämnas direkt vid hyllorna.
– Det är ingen idé att plocka upp i hyllorna, kunderna tar direkt från pallen, säger avdelningschef Caroline Jonasson och går ifrån en pall med makaroner.
– Vi får in varor löpande, men har fått hitta andra leverantörer på pasta och ris. Vi är stora och har mycket i lager från början, men det räcker ju inte när folk köper tio av varje. Gemene man följer nyhetsrapporteringen, då blir det så. Vi kunde inte förutspå detta, säger butikschef Peter Slagbrand.
Är något helt slut?
– Torrjäst, man vill väl baka. Vi får mjöl varje dag och det tar slut varje dag. Vid toapapper och blöjor är det helt rent. Vi har kollegor i storstäderna där hela butiker blir raserade.
Situationen är liknande på City Gross i Tuna Park.
– Vi har haft ett otroligt ökat tryck under hela den senaste veckan, och det gäller både den traditionella butikshandlingen och beställningar via näthandeln. Många av våra kunder väljer att storhandla till sina äldre föräldrar, för att de ska slippa ge sig ut. Och då handlas det av allt, från basvaror till färskvaror, berättar butikschef Carina Palm via mejl och fortsätter:
– Vi jobbar intensivt för att löpandes återfylla våra hyllor. Samtidigt som vi vidtagit ett antal åtgärder för ökad hygien för våra kunder och för att minska en eventuell smittspridning. Vi har till exempel ställt in alla typer av demos och smakprover de närmaste veckorna, och vi har ökat frekvensen av rengöring på diskar och våra scannrar som många kunder håller i.
På Ica Maxi är Peter Slagbrand försiktig när det gäller att sia om framtiden.
– Man får vara som epidemiologerna, jag vågar nästan inte säga någonting. Vi förhåller oss till läget och försöker titta framåt. Jag har hört talas om kollegor som infört vissa typer av köpbegränsningar. Om man inte hamstrar så räcker det till fler.
Hur tänker du kring hela situationen?
– Vi slår inte mynt av det. Vi ingår i prioriterade områden i kris, vår insats blir att se till att livsmedelsförsörjningen fungerar. Vi får försöka hjälpas åt.