Inget fiffel funnet vid Sigurdsristningen

Den externa granskning som utrett varför arbetet med Sigurdsristningen gick snett visar att det fanns brister i kommunens dokumentation och kontroll. Men några oegentligheter ska inte ha förekommit.

Den externa granskning som gjorts visar att inga oegentligheter förekom i arbetet med Sigurdsristningen. Däremot slås fast att kommunen brustit i kontroll av överblivet material från bygget.

Den externa granskning som gjorts visar att inga oegentligheter förekom i arbetet med Sigurdsristningen. Däremot slås fast att kommunen brustit i kontroll av överblivet material från bygget.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2020-02-28 15:35

Arbetet med att göra den cirka tusen år gamla fornlämningen Sigurdsristningen tillgänglig för fler människor inleddes 2017. Men den klumpiga utformningen av två rullstolsramper och en stentrappa i den känsliga miljön ledde till hård kritik. Under vintern 2018 slogs dessutom larm om att bygget inte var förenligt med det tillstånd länsstyrelsen gett. Polisen inledde också en förundersökning om ett misstänkt fornminnesbrott. En runsten försvann under byggandet av rampen och påträffades igen först när rampen revs.

Efter många turer fattade kommunen sedan beslut om att riva den uppförda byggnationen och återställa området vid ristningen till det ursprungliga utseendet. Slutnotan för det havererade projektet har beräknats till 5,6 miljoner kronor.

Under hösten 2019 krävde Moderaterna med kommunalrådet Jari Puustinen (M) i spetsen att en extern revision skulle göras av hela affären.

– Det hela handlar om nästan sex miljoner kronor som bara försvunnit i ett stort svart hål. Pengar som skattebetalarna i Eskilstuna säkert hade velat se skulle gå till något annat, sade Puustinen till tidningen.

Uppdraget gick till revisionsfirman KPMG som nu är klar med sin granskning. Enligt ett pressmeddelande från kommunen visar den att inga oegentligheter förekommit. Däremot står det klart att det finns brister och en otydlighet i projektets planering och dokumentation. Granskningen pekar på att det inte fanns någon avgränsad budget för arbetet. Det saknades också en kommunikationsplan för hur det övergripande arbetet skulle bedrivas.

Vidare visar utredningen att kommunen brustit i kontroll av överblivet material från bygget eftersom det inte varit möjligt att följa upp vilka mängder material som hanterats.

– Det fanns en god intention att tillgängliggöra Sigurdsristningen, men vi kan självfallet inte vara nöjda med att vi river en nybyggnation. Vi tar till oss av kritiken i den externa granskningen och har påbörjat ett arbete för att förbättra våra rutiner och arbetssätt. Det finns redan idag ett pågående arbete för att förbättra vår investeringsprocess. Lärdomarna från granskningen tar vi nu in i det arbetet. Vi ser även över vår interna styrning, tydliggör beslutsvägar och säkerställer goda metoder vid planering, kommunikation och uppföljning, säger Tommy Malm i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!