Insamling av gamla böcker ökar lavinartat

Miljontals böcker lämnades förra året in för återvinning. Eskilstuna- och Strängnäsborna återvann över 175 ton böcker under 2019.

– Den största vinsten är att vi kan spara mycket för miljön. Dessutom sparar vi pengar genom att återvinna böckerna i stället för att skicka dem på förbränning, menar Pontus Hulldin på ESEM.

– Den största vinsten är att vi kan spara mycket för miljön. Dessutom sparar vi pengar genom att återvinna böckerna i stället för att skicka dem på förbränning, menar Pontus Hulldin på ESEM.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2020-01-22 20:14

​Under 2019 samlade Vafab miljö i Västerås in 1011 ton böcker. 1000 ton motsvarar cirka tre miljoner böcker. Böcker som tidigare skulle ha gått till förbränning kan nu materialåtervinnas och blir till nytt papper och i förlängningen nya böcker.

– Vi startade den här insamlingen i början av 2018. Under det året nådde vi över 900 ton. Under 2019 var målet att komma över 1000. Och i december nådde vi dit, berättar Gunnar Weiring, verksamhetsutvecklare på Vafab.

I Eskilstuna och Strängnäs har Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, samlat in böcker sedan årsskiftet 2017-2018.

– Vi började egentligen insamlingen av böcker redan när Retuna öppnade 2015, för att säljas där. De som inte såldes gick vidare till förbränning. På den tiden fanns det ingen större marknad för återvinning av böcker, förklarar Pontus Hulldin, arbetsledare på återvinningscentralerna hos ESEM.

I början av 2018 började ESEM köra containrar med böcker till Vafab miljö i Västerås för återvinning. Men bara de böcker som inte blev sålda på Retuna. 

I dag går det att lämna sina gamla böcker på ESEMS:s återvinningscentraler på Retuna, Lilla Nyby, Kvitten i Strängnäs och i Läggesta.

Ska man kasta sina böcker i insamlingen hemma eller på en återvinningscentral?

– Pocketböcker kan kastas bland tidningar hemma, men inte de med hård pärm. Böcker ska man samla ihop och åka med till en återvinningscentral, säger Reiner Schulz, återvinningsstrateg på ESEM.

Alla böcker från återvinningscentralerna samlades i början ihop vid Retuna och skickades i containrar till Vafab i Västerås.

På senare tid har insamlingen av böcker ökat lavinartat.

– Vi har haft problem med mottagningen på Retuna. Vi har fått in mer böcker än vad vi har kunnat ta reda på. Så nu skickar vi även direkt härifrån på Lilla Nyby till Vafab, säger Pontus Hulldin.

Under 2018 skickades det totalt 120 ton böcker från ESEM till Vafab. Under 2019 ökade antalet ton till 175.

– Vi har ett lysande folk här i Eskilstuna, i denna digitala tidsålder. Vi har fått in mycket mer än vad vi hade kunnat tro, säger Reiner Schulz stolt och fortsätter:

– Det blir nya böcker av materialet som vi får in så det är riktigt bra för miljön.

Ökningen som startade 2019 förväntas fortsätta, mycket för att den brännbara insamlingen har avslutats på återvinningscentralerna.

– Vi samlade in mer 2019 och det blir ännu fler böcker i år. Folk frågar var man ska lägga böckerna nu när containrarna för brännbart försvann i oktober 2019. Vi sorterar mycket mer överlag nu tack vare det, menar Reiner Schulz.

På återvinningscentralerna finns det stora plastlådor där böcker kan läggas för återvinning. Det finns även stora containrar där besökarna kan lämna böcker och andra saker som kan säljas på Retuna.

– Den största vinsten är att vi kan spara mycket för miljön. Dessutom sparar vi pengar genom att återvinna böckerna i stället för att skicka dem på förbränning, menar Pontus Hulldin och fortsätter:

– Från början kostade det inte mer än transporten att lämna böckerna till Vafab. Nu betalar vi 100 kronor per ton som vi lämnar. Men det är minst fem gånger billigare än att skicka dem till förbränning. Och framför allt är det mycket bättre för miljön.

När de små lådorna på återvinningscentralerna är fulla töms de i en stor container på platsen. När containern börjar bli full, ungefär 25 kubikmeter, skickas den i väg för återvinning.

Återvinning böcker

Den hårda pärmen på böckerna plockas bort från pappret, därmed återvinns materialet som blir nytt pappersfiber. I första steget krossas böckerna för att pappret ska kunna separeras i största möjliga mån från övrigt material. Pappret löses därefter upp i något som kallas pulpen, en typ av bassäng som är försteget till en pappersmaskin. Detta görs för att få bort exempelvis plast från pappret. Materialet skiktas sedan för att det nya pappersfibret ska kunna skapas.

Källa: ESEM

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!