Jakten på Fristadsgranen inne på upploppet

Jakten på granen som ska pryda Fristadstorget är inne på upploppet. Julgransgeneralen Patric Mälarsten tror sig ha träffat rätt: "Ett smycke".

Patric Mälarsten (mitten) ansvarar för jakten på ståtliga julgranar till Fristadstorget, Östra torget och Rådhustorget.

Patric Mälarsten (mitten) ansvarar för jakten på ståtliga julgranar till Fristadstorget, Östra torget och Rådhustorget.

Foto: Lisa Hölne

Eskilstuna kommun2019-11-10 17:22

Veckorna innan första advent innebär bråda dagar för Patric Mälarsten, ansvarig för kommunens julgransjakt. Ett antal finalister ska kokas ned till tre vinnare varav två ska pryda Östra torget och Rådhustorget i Torshälla och själva kronjuvelen Fristadstorget. För att kvala in finns ett antal kriterier.

– Den ska helst vara tolv till fjorton meter hög, jämn och fin. Det ska vara ett smycke på Fristadstorget. Ädelgranarna brukar ha lite jämnare och finare form. Samtidigt har de känsligare grenar och är svårare att transportera utan att något går sönder, säger Patric Mälarsten som befinner sig i Torshälla för att titta på en toppkandidat när tidningen når honom under fredagsförmiddagen.

– Jag skulle tippa på att det blir Fristadstorgets gran.

Vanligtvis annonserar kommunen och efterlyser tips på granar. Men i år har utbudet varit så pass fint att något sådant behov inte funnits. Dels fanns ett antal granar som var aktuella redan förra året, dels har Eskilstunaborna blivit duktiga på att höra av sig och tipsa om just sina praktexemplar. I år uppskattar Patric Mälarsten att han varit ute och tittat på tio–tolv granar.

– Det är ett ovanligt bra granår, tycker jag. Det har spritt sig lite bland folk och jag får både mejl och telefonsamtal. Jag åker ut och tittar på alla granar som kommer in. Sedan kan det även vara så att man ser någon på kommunens egna marker som är väldigt fin. Då antecknar jag det så att jag har en liten reserv om det skulle krisa.

Årets urval är i stort sett klart även om det inte är helt spikat vilken som hamnar var. De granar som inte väljs ut noteras många gånger som potentiella kandidater till kommande år.

– Det är alltid bra att ligga före. Då har man en uppfattning redan till nästa år. Om flera är lika fina får jag ta den hos de som inte vill ha den kvar, annars kanske de gör det själva och granen går till spillo. Jag försöker tänka så för att inte välja fel granar och året därpå stå helt utan.

Patric Mälarsten gör sitt femte år som julgransgeneral och ser det som något av ett hedersuppdrag.

– Det är jätteroligt, absolut. Både förra och förrförra året blev det fina ädelgranar. Man vill ju inte att någon blir missnöjd med det vi sätter upp. Jag tror dock att vi har hittat en som är riktigt fin i år också.

Resandet av julgranen på Fristadstorget sker – om allt går som det ska – den 27 november.

Så här såg granen på Fristadstorget ut i december 2017.
Så här såg granen på Fristadstorget ut i december 2017.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!