Jansson öppnar för utvidgad tiggeriregel

Det är "för jävligt" att EU-migranter utsätts för trakasserier, menar Jimmy Jansson (S). Men han försvarar tillståndskravet för passiv penninginsamling.

Eskilstuna kommun 19 november 2019 19:51

– Om man gör förändringar i lagar och regler så kan det alltid finnas människor som agerar klandervärt. Det här är för jävligt rent utsagt. Men det behöver inte betyda att man ska avstå från att göra de förändringarna, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson om de trakasserier mot EU-migranter som Stadsmissionen vittnar om

Han förklarar:

– Man måste ändå någonstans bestämma sig för om det behövs en justering lagstiftning. Så får man i nästa led jobba med om det finns knäppgökar som inte vet hur man ska bete sig. Om det är så att man ger sig på människor kan det vara brottsligt i sig, och då får man hantera det.

Jimmy Jansson har tidigare sagt att han är missnöjd med hur Polismyndigheten bestämt längden på den nya tillståndsplikten. I nuläget utfärdas tillstånd som är tre månader långa. Janssons önskan har istället varit att tillstånd ska utfärdas med en betydligt kortare giltighetstid.

Jimmy Jansson säger att han inte är intresserad av ett regelrätt förbud mot tiggeri, likt det som införts i bland annat Katrineholm. Men han öppnar för att ytterligare utvidga antalet tillständskrävande platser. I dag krävs tillstånd för nio områden i Eskilstuna.

– Det är vi inte främmande för. Vi har inte riktigt sett att det behövs än, men om det införs kommer det att bli en rättslig sak hur många platser vi kan peka ut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa