Jätteenkät om vad unga tycker och gör

1 600 högstadieelever kommer inom de närmaste veckorna få svara på frågor om hur det är att vara ung i Eskilstuna.

1600 elever på högstadiet i Eskilstuna ska svara på frågor om hur det är att vara ung i dag.

1600 elever på högstadiet i Eskilstuna ska svara på frågor om hur det är att vara ung i dag.

Foto: Helena Landstedt/TT

Eskilstuna kommun2019-11-25 14:24

Undersökningen ingår i det nationella forskningsprojektet Ung livsstil som pågått sedan 1984. Eskilstuna kommun har deltagit två gånger tidigare, 1985 och 1993, vilket gör att man kan se förändringar över tid.

De närmaste veckorna kommer 1 600 elever i utvalda klasser på högstadiet att svara på enkäten som innehåller 55 frågor. Det handlar bland annat om hur de mår, vilka vuxna de har förtroende för, vad de tycker om utbudet av kultur- och fritidsaktiviteter och vad de faktiskt gör på fritiden.

– Svaren gör att vi får veta vad Eskilstunas ungdomar efterfrågar och vill att vi ska satsa på när det gäller fritid, kultur och idrott, säger Elin Karlberg, utvecklare på Ung fritid och mötesplatser och samordnare av undersökningen.

I enkäten, där svaren är anonymiserade, finns även frågor om kön, etnicitet, familjesituation och bostadsort. Avsikten är att få reda på hur den typen av faktorer påverkar val av fritidssysselsättning men också upplevelsen av trygghet.

– Vi ser svaren som ett stöd i hur vi ska prioritera och satsa i befintliga verksamheter, men också om något saknas. Vi i verksamheterna kommer att se ungdomarnas behov och även kunna föra vidare till beslutsfattare vilka behov som finns, säger Elin Karlberg.

Genom enkäten får ungdomarna också en möjlighet att påverka det framtida utbudet av aktiviteter. Förutom att berätta vad de faktiskt gör på fritiden finns också frågor om vad de skulle vilja göra. Ungdomarna ges också tillfälle att förklara varför de inte deltar i vissa aktiviteter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!