JO kräver svar om förlossningsdöd

Föräldrarna anmälde IVO för passivitet efter att deras son dött på förlossningen. Nu vill JO att myndigheten förklarar sig.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) måste förklara sig för justitieombudsmannen (JO) Detta efter en anmälan från föräldrar som förlorat sin son vid förlossningen.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) måste förklara sig för justitieombudsmannen (JO) Detta efter en anmälan från föräldrar som förlorat sin son vid förlossningen.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Eskilstuna kommun2019-12-01 21:07

"Philip" dog under en svår förlossning på Mälarsjukhuset i februari förra året. I en anmälan till justitieombudsmannen (JO) riktar föräldrarna svidande kritik mot hur Inspektionen för vård och omsorg (IVO) hanterat fallet.

Sjukhuset utredde "Philips" död enligt lex Maria, och efter att föräldrarna gjort en egen anmälan riktade IVO kritik mot två läkare. Myndigheten pekade på flera brister under förlossningen, men gick inte vidare med att åtals- eller disciplinanmäla personalen.

I sin JO-anmälan anklagar föräldrarna IVO för passivitet gentemot sjukhuset, då man i sitt beslut helt låter bli att nämna flera anmärkningsvärda detaljer. Bland annat ska en av läkarna lämnat avdelningen under flera timmar när förlossningen var i ett kritiskt skede.

Dessutom frågar sig paret hur IVO kan säkerställa att sjukhusets åtgärder verkligen får effekt, med bakgrund av att ett barn till dog på samma avdelning tio månader senare.

JO vill nu att IVO svarar på en rad frågor, bland annat om hur myndigheten anser att man uppfyllt sin utredningsskyldighet.

IVO vill inte kommentera JO:s krav innan svarstiden gått ut, men presskommunikatören Lovisa Wihk, skriver till tidningen:

– Upprepade misstag som beror på att rutiner och riktlinjer inte följs kan naturligtvis indikera att vårdgivaren brister i sina skyldigheter. I de fall vi fångar sådant i vår tillsyn eller på annat sätt ankommer det då på oss som tillsynsmyndighet att värdera och agera på informationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!