Jobbar för bättre miljö – med påsen i fokus

Sedan i somras har Ica Kvantum Ekängen i Eskilstuna provat kombopåsar från Tingstad. Kan användas till frukt och som kompostpåse.

– Jag tycker att det bara blir fler och fler som använder dem, men inte så många som jag skulle önska. Det kommer att ta ett tag innan våra kunder har lärt sig, säger Andreas Hammarbäck.

– Jag tycker att det bara blir fler och fler som använder dem, men inte så många som jag skulle önska. Det kommer att ta ett tag innan våra kunder har lärt sig, säger Andreas Hammarbäck.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2019-11-06 05:02

Som tidningen tidigare har skrivit om så letar Eskilstuna kommun efter en bra lösning på den kommande påsskatten i maj. Även butiker i Eskilstuna försöker hitta klimatsmarta alternativ.

– Vi har kombopåsar i papper samt nätpåsar för flergångsbruk, säger Andreas Hammarbäck, butikschef på Ica Kvantum Ekängen.

Andreas Hammarbäck arbetar hårt med klimatfrågorna i butiken. För honom är miljön viktig och han vill att hans butik ska göra sitt bästa för att kunderna ska bli klimatsmartare. Han tycker att det är butikens ansvar för vad kunderna väljer.

– Vi har köpt in en större mängd av Tingstads kombopåsar. Man kan handla frukt och grönsaker i dem här hos oss och sen använda som kompostpåse där hemma, säger han och tillägger:

– Jag tycker att det bara blir fler och fler som använder dem, men inte så många som jag skulle önska. Det kommer att ta ett tag innan våra kunder har lärt sig.

Ica Ekängen har erbjudit kombipåsar sedan mitten av sommaren i år. I stort sett ser han bara ett problem med dem. De är extra tidskrävande för personalen i kassan som måste öppna alla påsar för att se vad det är i dem.

– Det är något vi får ta, det är värt mödan om vi kan spara på miljön.

I Hudiksvall pågår ett projekt mellan kommunen och butiken Stora Coop. Där har kunderna chansen att köpa en kombopåse i stället för den vanliga plastpåsen vid grönsaksdisken.

– Vi köper in kombipåsarna, vi ser det som en vinning för miljön när kunden väljer den framför den vanliga plastpåsen. Kombipåsarna kostar ingenting extra för kunden, vi vill tro att det ger bättre effekt på så vis, menar Andreas Hammarbäck.

Vid kassan i butiken säljer de endast plastkassar som är återvunna av plast hämtad ur haven. Och de fortsätter smida planer för att bli ännu bättre.

– Vi har just nu ett projekt på gång tillsammans med Tingstad, en GAIA-kasse. Den är biologiskt nedbrytbar och på 180 dagar är det endast två procent kvar av kassen.

Han är väldigt positiv till den nya skatten på plastpåsar. Han menar att någonting måste göras åt vårt konsumtionsbehov av plastkassar.

– Det ligger i tiden, miljön. Vårt ansvar är att få kunderna att välja rätt, vi måste driva dem i rätt riktning. I dag går det åt alldeles för många plastpåsar vid frukt- och gröntdisken, nästan alla tar en påse till vardera frukt eller grönt som de köper.

Tingstads kombopåse är tio liter stor och är godkänd för kontakt med livsmedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!