Forskningsstudien om träningsprogrammet Judo4Balance, som metod för att förebygga fallolyckor hos äldre, initieras av Svenska Judoförbundet, Högskolan Dalarna och FoU Sörmland, Forskning och utveckling i Sörmland. Eskilstuna är en av sju städer som är med i studien och Eskilstuna judoklubb håller i fallkursen.
Intresset var stort bland Sveriges 65-plussare, som studien vänder sig till. Svenska Judoförbundet fick närmare 600 sökande till de 200 platser som fanns till förfogande.
– Sammanlagt är 25 personer med i studien i Eskilstuna. 14 personer tränar på våren, medan de resterande 11 som utgör kontrollgruppen får erbjudande om att träna på hösten i stället, säger Maria Huglen, biträdande projektledare Judo4Balance och judoledare i Oxelösund, och fortsätter:
– Vi gör ett flertal tester på alla 25 deltagarna innan den första träningsgruppen på våren startar. Sen jämför vi de 14 som varit på vårens kurs mot de 11 som levt som vanligt.
När tidningen besöker judoklubbens lokaler i Munktellarenan är det dags för det sjätte passet i studien.
De börjar med uppvärmning och enkla balansövningar men övergår snabbt till mer avancerade övningar där balansen sätts på prov.
– Det här är ju så roligt, man kan inte tänka sig att man är så klumpig som man ser här. Att lära sig att trilla utan att ta emot sig med händerna är jätteviktigt, säger Annika Skogsberg och tillägger:
– Det är mycket styrketräning med bålstyrka, jag märker redan att jag har blivit starkare i kroppen.
På dagens pass är det åtta kvinnor plus tre ledare på judomattan. I Eskilstuna har få män visat intresse för studien.
Passet är på 60 minuter och efter en kvart syns svettdroppar i de flestas ansikten. Balansövningarna övergår nu till fallövningar.
– Stoppa inte fallet med armen och håll upp huvudet, ropar Maria Huglen när hon visar på sin kollega David Mejia Ramirez hur man ska agera vid ett fall.
Ledarna går runt och tar tag i deltagarna och låter de simulera ett fall.
– Det här är jätteroligt! Jag var rädd och klarade inte av att gå i trappor tidigare, nu är det inga problem alls, säger Mait Emilsson, en av deltagarna, och fortsätter:
– Redan efter några träffar blev det bättre. Träningen av balans och styrka har gett mig en större säkerhet. Vi går här och puttar på varandra och så ska man hålla balansen, det är väldigt bra övningar som gör en starkare.
Deltagarna delar upp sig i två led och börjar med nya övningar. Det börjar med slalom som övergår till en svettigare uppgift.
– Nu ställer ni er på led nära varandra. Gå isär brett med benen. Nu går sista kvinna i ledet ner på golvet och ålar mellan benen på alla till man är längst fram, ropar Maria Huglen.
Flera kvinnor börjar ta av sig sina långärmade tröjor och glasögon läggs åt sidan. Svetten lackar, ändå syns det ett leende på nästan allas läppar.
Deltagarna i studien är över 65 år och alla klarar galant av att utföra krypövningen.
– Nu blir det styrka! Benböj ner till 90 grader, armarna ska vara rakt fram, förklarar Maria Huglen.
Hon flyttar deltagarna bort till en långbänk.
– Ni går ner så att ni nuddar med rumpan, sen är det explosivt upp till rakt igen.
Kvinnorna turas om med övningen som efter ett antal böjningar blir ansträngande för de flesta. Trots att kraften börjar tryta är glädjen fortfarande stor i lokalen.
Efter fler styrkeövningar för bål och ben blir det nedvarvning som avslutas med att alla lägger sig ner på den mjuka mattan. Ljuset släcks och det blir helt tyst under ett par minuter. När ljuset kommer tillbaka är dagens pass avklarat.
– Det här är en väldigt bra kurs, den ger mig en säkerhet. Jag har varit lite snubblig på högerfoten tidigare men känner mig mycket säkrare nu, säger Kristina Sjöberg, en av deltagarna och tillägger:
– Det här skulle alla få möjligheten att prova på, framför allt alla äldre.
Flera av kvinnorna i gruppen beskriver hur många saker i hemmet blivit lättare efter att de gått med i fallstudien.
– Det har blivit lättare att ta ner saker från höga skåp där hemma. Det är en säkerhet som jag har fått här, säger Mait Emilsson.
När de tolv passen är avklarade i april ska allting utvärderas men Maria Huglen har redan nu sett stora förändringar i gruppen.
– Man märker på alla att det går framåt, de kämpar på och vill lära sig. Alla har olika utgångslägen och gör sitt bästa, i slutändan kommer alla ha nytta av den fallteknik de lärt sig och bli starkare, avslutar Maria Huglen.