Under sommaren 2019 inledde Konsumentverket ett ärende mot Eskilstuna Energi och miljö. Bakgrunden var bolagets affärsmodell där kunder erbjuds teckna ett avtal med rörligt pris kombinerat med olika långa bindningstider. Konsumentverket pekade på att avtalen skapar en inlåsningseffekt för konsumenten där kunden är fast hos bolaget under hela avtalstiden om elpriset skjuter i höjden. Man invände även mot att avtalen förlängs automatiskt med ett år om kunden missar att säga upp det.
Kritiken gjorde att Eskilstuna Energi och miljö tog bort avtalen med bindningstid på tre och fem år. Men eftersom de ett- och tvååriga avtalen finns kvar i dag har KO valt att stämma bolaget och låta Patent- och marknadsdomstolen pröva ärendet. KO betonar att avtalen innebär stora nackdelar för konsumenterna och är till fördel för bolaget.
Eskilstuna Energi och miljö skriver på sin hemsida att de välkomnar att KO ser över och prövar branschens regler. Påståendet att avtalen skulle innebära inlåsningseffekter för konsumenten tillbakavisas av bolaget.
– Det stämmer inte. Konsumenten är inte låst vid rörligt elavtal, utan kan när som helst byta till ett annat elavtal hos oss. Frågan är om bindningstiden bör regleras eller ej. Vi har elavtal med rörligt pris både med och utan bindningstid i vårt utbud idag, säger Fredrik Stake, marknads- och försäljningschef på Eskilstuna Energi och miljö.