Kommunanställda ska in och jobba trots symtom

De flesta svenskar känner numera till Folkhälsomyndighetens råd att stanna hemma 48 timmar efter att man inte längre har några coronasymptom. Därför blev många anställda förvånade när Eskilstuna kommun gick ut med nya direktiv i veckan. ”Att chansa känns som en stor risk”.

Kommunanställda uppmanas att gå och jobba på den åttonde sjukdagen även om man har lindriga symptom. "Vi går på den inriktning som tagits fram av regionens smittskyddsläkare."

Kommunanställda uppmanas att gå och jobba på den åttonde sjukdagen även om man har lindriga symptom. "Vi går på den inriktning som tagits fram av regionens smittskyddsläkare."

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna kommun2020-04-10 06:09

Under torsdagen gick Eskilstuna kommunen ut med besked om att anställda inom vård- och omsorgsförvaltningen från och med nu får möjlighet att testas för covid-19 för att utesluta infektion så att medarbetare kan återgå till sitt arbete så snabbt som möjligt.

Detta kom dagen efter att Eskilstuna kommun ändrat instruktionerna till sina anställa om när de kan komma tillbaka efter sjukdom.

– Många av oss är oroliga över att bli smittade och samtidigt föra smitta vidare till familj och andra, speciellt eftersom vi jobbar med riskgrupper. Det är förstås många som är sjukskrivna med symptom men förmodligen inte bär på coronaviruset. Men att chansa och återgå i arbete trots att du uppvisar lindriga symtom känns som en stor risk att ta som kan innebära allvarliga konsekvenser för våra brukare, säger en anställd inom, säger en kommunanställd inom vård- och omsorgsförvaltningen.

I ett meddelande som gått ut på kommunens intranät från krisledningen uppmanas till exempel personal inom vård- och omsorgsförvaltningen att återgå till sitt arbete efter sju sjukdagar även om man fortfarande har lindriga besvär och symptom så som snuva och hosta.

"Smittskyddsläkaren i Region Sörmland har följande rekommendation: Om medarbetare känner sig återställd men har kvar lindriga symptom (som till exempel rethosta och lätt snuva) får medarbetare återgå till arbete efter att ha varit hemma i 7 dagar. Eskilstuna kommun följer smittskyddsläkarens rekommendation", står att läsa i utskicket som tidningen tagit del av.

– Jag anser att man frångår de rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten som säger att man ska stanna hemma även vid lindriga symptom. Det känns vanskligt att jobba med riskgrupper så som äldre och personer med andra diagnoser om man har förkylningssymptom i dessa coronatider, säger en annan kommunanställd inom vård- och omsorgsförvaltningen som tidningen pratat med.

Lena Lundberg, administrativ direktör på kommunledningskontoret och ersättare för kommundirektör Tommy Malm som är ledig, svarar via mejl på tidningens frågor. 

En del anställda inom vård- och omsorgsförvaltningen har oroats över att tvingas återgå till jobbet inom äldrevården trots att man har lindriga symptom dag åtta. Hur motiverar ni de nya direktiven?

"Vi går på den inriktning som tagits fram av regionens smittskyddsläkare. I det här fallet fick vi ett nytt direktiv från smittskyddsläkaren och ändrade därför rutiner för frisk och sjuk", skriver Lena Lundberg.

Fredrik Gustavsson, pressansvarig Region Sörmland, hänvisar till en skrivelse i regionens riktlinjer för medarbetare och smitta:

”Du ska stanna hemma till 48 timmer efter symptomfrihet. Om du känner dig återställd men har kvar lindriga symtom (som t.ex. rethosta och lätt snuva) får du återgå i arbete om du varit hemma i 7 dagar.”

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man läsa samma rekommendation. Henrik Josephson på
Folkhälsomyndighetens presstjänst skriver i ett mejl till tidningen:

"Det har inte tagits ett nytt beslut. Däremot fanns skrivningen om att du kan ha kvarhängande torrhosta utan covid-19 infektion med i vår handläggningsrekommendation till vården och det är viktigt att tydliggöra att en lätt hosta kan hänga kvar utan att du smittar om du inte har några andra symtom."

Provtagning av medarbetare inom kommunens vård- och omsorgsförvaltning är endast aktuell för medarbetare som haft symptom under minst två dagar och har sig har så lindriga symptom att det är möjligt att börja arbeta igen. Provtagningen görs för att utesluta covid-19-infektion. 

Skillnader på symptom:

Förkylning:

Snuvan är ofta färgad och symtom som halsont, hosta och sjukdomskänsla är vanligt. Förkylning kan också ge feber.

Covid-19:

Feber, torrhosta, snuva, halsont, huvudvärk, värk i muskler och leder samt illamående. Även andnöd är vanligt vilket även förekommer vid allergi, men mindre vanligt vid förkylning.

Pollenallergi:

Man nyser ofta, näsan kliar, ögonen blir röda, kliar och rinner och det rinner klart vattnigt snor. Kan även påverka luftrören med rethosta och andnöd.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!