Kommunen avråder från besök på boenden

Eskilstuna kommun manar nu till restriktivitet vad gäller besök även på boenden för funktionshindrade, alltså inte bara när det gäller äldreboenden.

Förvaltningschefen Johan Lindström berättar att man nu  avråder från besök även till boenden för funktionshindrade.

Förvaltningschefen Johan Lindström berättar att man nu avråder från besök även till boenden för funktionshindrade.

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna kommun2020-03-12 21:23

Kommunen har skärpt sina råd vad gäller besök av anhöriga på äldreboenden. Man avråder från sådana besök om de inte är absolut nödvändiga, något som tidningen har berättat om tidigare. 

Detta för att skydda de äldre, som hör till riskgrupperna för det nya coronaviruset, covid-19. 

– Vi avråder nu helt och hållet från besök på våra äldreboenden. Förut bad vi folk som var förkylda att inte komma, men nu behöver vi gemensamt säkra att de allra sköraste inte utsätts för mer smittorisk än nödvändigt, sa Johan Lindström, vård- och omsorgsförvaltningens chef, till tidningen i onsdags.

Under torsdagen gick kommunen ut med  samma, skärpta rekommendationer även när det gäller besök på boenden för funktionshindrade, det vill säga boenden inom LSS och socialpsykiatrin.

Även här bör onödiga besök undvikas, enligt Johan Lindström.

Han framhåller att långtifrån alla som bor på dessa boenden tillhör riskgrupperna. Men även om det finns bara någon enstaka person i riskgruppen på varje boende, är det viktigt att skydda dessa personer.

I övrigt gäller stor försiktighet för dem som har symptom som skulle kunna härröra från covid-19, både för personal och för eventuella besökare. Även den som uppvisar lindriga symptom ska hålla sig hemma.

– Här gäller nu att man ska sjukskriva sig tidigare, även vid milda symptom, säger Johan Lindström.

En annan åtgärd som har genomförts för att hindra smittspridning på äldreboenden, är att restauranger har stängts för allmänheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!