Kommunen drar in julklapp till medarbetarna

Cirka 10 000 anställda vid Eskilstuna kommun samt de kommunala bolagen får ingen julklapp av arbetsgivaren i år.

Eskilstuna kommun har beslutat att inte ge några julklappar i år till de cirka 10 000 anställda.

Eskilstuna kommun har beslutat att inte ge några julklappar i år till de cirka 10 000 anställda.

Foto: Sandra Nordin

Eskilstuna kommun2019-10-29 14:21

Under många år har Eskilstuna kommuns medarbetare, i likhet med stora delar av anställda inom den privata sektorn, kunnat se fram emot en gåva när det lackar mot jul. Men i år blir det ingen julklapp. Orsaken är Eskilstuna kommuns bekymmersamma ekonomiska läge.

– Det stämmer. Beslutet fattades av koncernledningsgruppen strax efter att kommunens andra delårsrapport presenterades, säger Susanne Carlsson, HR-direktör på kommunen.

När prognosen i den första delårsrapporten i maj visade ett resultat på minus 15,8 miljoner beslutade den politiska majoriteten om en rad åtgärder för att vända utvecklingen. Bland annat infördes inköpsstopp och restriktivitet för nyanställningar. I den andra delårsrapporten hamnar det prognosticerade resultatet på plus 24 miljoner kronor men fortsatt sparsamhet gäller.

– Mot bakgrund av beslutet om inköpsstopp och allmän restriktivitet, hade det kunnat uppfattas som att kommunen ger dubbla budskap om vi fortsatt med julklappar. Men risken för att medarbetarna skulle bli besvikna vägdes också in i beslutet, säger Susanne Carlsson.

Har ni fått många reaktioner från de anställda?

– Nej, inga stora reaktioner. Det är enstaka medarbetare som berättat att de tycker att det är tråkigt. 

Åtgärden beräknas ge en besparing på cirka 3,5 miljoner kronor.

Tidningen har sökt företrädare för fackförbundet Kommunal utan att lyckas. Fackförbundet Vision uppger att de inte har några kommentarer till kommunens beslut.

Enligt Skatteverket är julgåvor till anställda skattefria för de anställda om värdet inte överstiger 450 kronor. Arbetsgivaren får göra avdrag för utgiften för gåvorna som en personalkostnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!