Eftersom de ukrainska flyktingarna omfattas av massflyktsdirektivet har de inte rätt till traditionell SFI-undervisning och riskerar därför att hamna utanför arbetsmarknaden. Eskilstuna kommun har nu ansökt om stöd från EU:s socialfond och blivit beviljade nio miljoner kronor för ett riktat arbetsmarknadsprojekt – Care for Ukraine, något som Sveriges radio var först med att rapportera om.
Enligt kommunens beräkningar har 300 ukrainare bosatt sig i Eskilstuna efter kriget startade. Den här veckan har projektgruppen kartlagt personer som de tror kan vara intresserade av projektet som ska pågå fram till augusti.
– Det är ungefär 70 personer som har anmält sig just nu och nästa vecka drar vi i gång i klassrummet, säger projektledaren Helene Grapenhed.
Deltagarna kommer bland annat få möjlighet till svenskundervisning, vägledning, CV- skrivning och information om det svenska samhället.
– Vi ska även samverka med Sisters in business och Nyföretagarcentrum.
Helene Grapenhed menar att arbetsmarknaden i Eskilstuna idag har brist på kompetent personal och hoppas att projektet ska resultera i fler kvalificerade arbetssökande.
– Vi har redan sett att många har relativt goda kunskaper i svenska och engelska. Och de har en hög utbildningsnivå, säger Helene Grapenhed.