Kommunen har börjat tillverka egna munskydd

För att möta den akuta bristen på munskydd har Eskilstuna kommun nu satt igång egen tillverkning.

I vård- och omsorgsförvaltningens lokaler på Bryggaregatan arbetar Amelie Baung, Tanja Aholakaukinen och Jessica Kårefjärd normalt med att hjälpa brukare som fått olika biståndsbeslut. Nu tillverkar de i stället munskydd.

I vård- och omsorgsförvaltningens lokaler på Bryggaregatan arbetar Amelie Baung, Tanja Aholakaukinen och Jessica Kårefjärd normalt med att hjälpa brukare som fått olika biståndsbeslut. Nu tillverkar de i stället munskydd.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna kommun2020-04-01 16:15

Bristen på skyddsutrustning oroar personalen som arbetar i miljöer med risk att utsättas för coronasmittan. Speciellt utsatta är de som jobbar inom äldreomsorgen, enligt en undersökning som fackförbundet Kommunal låtit göra.

Den dåliga tillgången på skydd är tydligt märkbar inom Eskilstuna kommuns verksamheter.

– Vi har beställt stora volymer av munskydd, både av våra ordinarie leverantörer såväl som via andra kanaler, men vi får inga. Det lager vi har räcker inte på långa vägar, behovet är jättestort och läget börjar bli akut. Därför har vi nu börjat tillverka egna munskydd, säger Linn Alvén, medicinskt ansvarig för rehabilitering på vård- och omsorgsförvaltningen på Eskilstuna kommun.

Hennes uppgift under rådande coronatider är att samordna kommunens behov av skyddsmaterial.

Sedan tidigare har tillverkning av visir och handsprit dragit igång. Detta görs dels av personalen på kommunens numera stängda mötesplatser för äldre, dels i den dagliga verksamheten för arbete och aktivitet. Nu har produktionen av visir ställts om till munskydd.

– Vi räknar med att kunna göra cirka 500 munskydd för engångsbruk varje dag, säger Linn Alvén.

I vård- och omsorgsförvaltningens lokaler på Bryggaregatan jobbar personalen normalt med att hjälpa personer som fått olika biståndsbeslut enligt LSS eller socialtjänstlagen. Nu gör man i stället munskydd till kollegorna inom omsorgen.

– Den verksamhet vi bedriver i vanliga fall går på sparlåga. Möten bokas av och vi ska undvika fysisk kontakt med brukare. Därför har vi en del tid över och då kan vi lika gärna stå här och göra munskydd. Det känns ändå som att vi gör nytta, säger arbetshandledaren Amelie Baung.

Tillsammans med Jessica Kårefjärd och Tanja Aholakaukinen har hon fått bra kläm på de arbetsmoment som krävs för att tillverka munskydden.

– Det var en sjuksköterska här igår som visade oss hur man ska göra. Hon hade själv sett en instruktion av modellen på Youtube, säger Jessica Kårefjärd.

Tre servetter läggs på varandra och viks ihop. Sedan häftas två gummisnoddar dit med klamrar.

– Det är som att göra en smällkaramell.

Ytterligare en typ av munskyddsproduktion testas samtidigt i AMA:s textilverkstad i Vilsta där fem personer testar att göra munskydd i tygmaterial berättar Linn Alvén.

– Det är lite av ett experiment, vi får se om det fungerar. Tyget innehåller någon typ av plastfiber och ska hålla mot väta riktigt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!