Kommunal direktupphandling straffade sig

Eskilstuna kommun döms att betala 300 000 kronor i kompensation till ett utbildningsföretag som vann en upphandling, men som senare blev utan uppdrag. Kommunen ska också betala nästa en och en halv miljon kronor för motpartens rättegångskostnader.

Tingsrätten anser att kommunens agerande har inneburit ett avsteg från grundläggande upphandlingsrättsliga principer.

Tingsrätten anser att kommunens agerande har inneburit ett avsteg från grundläggande upphandlingsrättsliga principer.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna kommun2023-07-15 14:02

Under sommaren 2020 genomförde Eskilstuna kommun en större upphandling, för sig själv och ytterligare sju andra kommuners räkning. Affären avsåg bland annat en omfattande utbildning i Svenska för invandrare, SFI och åtta anbudsgivare svarade. 

Sigma Academy AB var en av dem och de erhöll, liksom några andra anbudsgivare, maximal poäng i kommunens utvärdering. Detta resulterade i en lottning, där Sigma rangordnades som nummer ett. I enlighet med resultatet tilldelades också Sigma i början av september 2020 ett ramavtal som var planerat att träda i kraft i januari 2021.

En överprövning krävdes av en leverantör som inte gillade utfallet – en ansökan som förvaltningsrätten beslutade att avslå.

I slutet av september, under pågående överprövningsprocess, meddelade kommunen Sigma att de istället avsåg att teckna ett utbildningsavtal med ett annat bolag som de redan samarbetade med.

Det ogillades av Sigma, som i sin tur ansökte om överprövning av avtalet. Den här gången fann förvaltningsrätten att kommunen genomfört en otillåten direktupphandling och brustit i bestämmelserna i Lagen om offentlig upphandling.

Sigma yrkade att kommunen skulle kompensera dem med närmare sju miljoner kronor för den ekonomiska skada som den avblåsta affären inneburit.

Det var en summa tingsrätten ansåg vara lite väl i överkant och dömde istället kommunen att betala Sigma 300 000 kronor i skadestånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!