Kommunfastigheter säljer 577 lägenheter

577 lägenheter, inklusive hela bostadsbeståndet i Viptorp, samt en skola ska säljas.

Arne Jonsson (C), Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) vid morgonens presskonferens.

Arne Jonsson (C), Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) vid morgonens presskonferens.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna kommun2019-10-08 11:19

 De fastigheter som ska säljas under 2020 är Odlarskolan, där British Schools huserar i dag, samtliga 428 lägenheter på Skrinnarvägen i Viptorp, 131 lägenheter på Skogsängsgatan 18-24 i Skogsängen samt totalt 18 lägenheter på Trädgårdsgatan 4 och 5 i Torshälla.

Enligt  Kommunfastigheters styrelseordförande Bertil Andersson (M) har fastigheterna valts utifrån att bostadsbolaget har en hög koncentration av lägenheter i områdena samt att K-fast planerar att bygga nytt.

Hälften av realisationsvinsten ska gå till kommunen för välfärdsinvesteringar. Den andra hälften, cirka 300 miljoner kronor, stannar i bolaget och ska användas för nybyggnation och renoveringar.

– Vi har inom majoriteten haft olika utgångspunkter i diskussionerna gällande omfattningen av utförsäljningen men lyckats hitta varandra i en ganska komplex fråga. Jag anser att den uppgörelse vi nått är fullt försvarbar. Allmännyttan kommer fortsätta vara en stark kraft och försäljningen innebär att bolagets skuldsättning minskar, samtidigt som de får ekonomiska resurser att renovera befintligt bestånd samt bygga nytt, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Politikernas krav att bolaget ska bygga 300 nya lägenheter per år ligger fast.

– På två år har K-fast byggt nytt och kommer att vara lika stora som innan försäljningen, säger Jimmy Jansson.

Några synpunkter på vem eller vilka företag som kommer att köpa lägenheterna har han inte. Däremot har han förståelse för att det kan finnas en oro bland de hyresgäster som berörs.

– Oron kan vara befogad. Men jag har träffat en hel del hyresgäster som varit med om tidigare försäljningar som gjorts och de allra flesta är nöjda. Det har inte varit med om några chockhöjda hyror. Det går inte att få lönsamhet om man är en oseriös fastighetsägare.

Kommunalrådet Jari Puustinen (M) är övertygad om att utförsäljningen är rätt väg att gå; för Eskilstuna kommun, K-fast och hyresgästerna.

– Vi säljer till driftiga entreprenörer och jag är innerligt trött på debatten om att privata fastighetsbolag skulle vara sämre än allmännyttan. Kommunfastigheter är inte gud och vi säljer inte till djävulen.

I majoritetens ägardirektiv till bostadsbolaget anges, förutom den nu beslutade engångsutdelningen på 300 miljoner kronor, att hälften av nyproduktionen kan komma att säljas.

Försäljningarna inleds redan i höst och om ungefär ett år räknar Kommunfastigheter med att de nya ägarna kan ta över.

De berörda hyresgästerna informerades under dagen. De bor kvar på samma villkor som i dag. Vare sig hyra eller andra hyresvillkor förändras, säger Bertil Andersson.

Samtliga 428 lägenheter i Viptorp ska säljas.
Samtliga 428 lägenheter i Viptorp ska säljas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!