Konstverk vandaliserat – format till hakkors

Årbykullarna har sedan i våras prytts av konstverket ”Skogens hemlighet”. Men under helgen har konstverket vandaliserats och formats till ett stort hakkors. ”Vi har fått in en anmälan om skadegörelse och hets mot folkgrupp”, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Det offentliga konstverket ”Skogens hemlighet” på Årbykullarna har vandaliserats.

Det offentliga konstverket ”Skogens hemlighet” på Årbykullarna har vandaliserats.

Foto: Joakim Serrander/Läsarbild

Eskilstuna kommun2019-10-20 11:05

I våras fick konstnären Jasmine Cederqvist uppdraget att skapa ett konstverk i sluttningarna vid Årbykullarna i närheten av Årbystugan.

Tillsammans med flertalet skolbarn skapade hon det offentliga konstverket ”Skogens hemlighet” där cirkulära tavlor av trädstammar omringades av flertalet rotsystem.

– Många har en relation till Årbyskogen och här på kullarna får konsten ta den plats den behöver. Vi har redan fått många positiva reaktioner och den kan ses från väldigt många håll, även från bilisterna på motorvägen, sa konstnären Jasmine Cederqvist till Eskilstuna-Kuriren i somras.

Men nu har konstverket vandaliserats. 

Under helgen har någon eller några personer förstört konstverket genom att ändra om formen på de solstrålsliknande rotsystemen till att bilda ett stort hakkors.

Upptäckten gjordes av några privatpersoner under söndagsmorgonen och anmälan är rubricerat som hets mot folkgrupp och skadegörelse, enligt polisen.

På sin hemsida skriver polisen att "tillvägagångssättet tyder på att det skulle väcka uppmärksamhet från förbipasserande".

– Vi har fått in en anmälan om skadegörelse och hets mot folkgrupp efter att ett konstverk förstörts och ska titta närmare på det under dagen, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Konstverket ”Skogens hemlighet” är gjort av konstnären Jasmine Cederqvist med hjälp av flera skolungdomar.
Konstverket ”Skogens hemlighet” är gjort av konstnären Jasmine Cederqvist med hjälp av flera skolungdomar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!