Vid en pressträff i torsdags berättade utbildningsminister Anna Ekström (S) att det i nuläget inte är aktuellt med någon generell nedstängning av landets skolor. Huvudargumentet är att en stängning skulle medföra att riskgruppen äldre skulle "tvingas" ta hand om barnen.
Däremot sjösätts ett regelverk som ger skolornas huvudmän, (politisk nämnd, skolchef eller rektor) mer utrymme att fatta egna beslut. Huvudmännen får mandat att exempelvis justera läsårets längd och att skolverksamhet kan förläggas till helgdagar eller erbjudas på distans.
– I ett kortare perspektiv förändrar det ingenting. Vi arbetar redan för att upprätthålla våra verksamheter så att vårdnadshavare som arbetar inom samhällsviktiga funktioner ska kunna fullgöra sina arbeten. Många elevers föräldrar är brandmän, sjuksköterskor, läkare och så vidare. Det är angeläget för oss att tillgodose deras behov av att ha någonstans där barnen kan vara, säger Eskilstunas skolchef Hans Ringström.
Kan det handla om flytta barn mellan skolor och förskolor?
– Det finns en pandemiplanering sedan tidigare och i ett läge där vi måste stänga skolor, generellt, till följd av att vi har för lite personal kommer vi att börja uppifrån för att värna de yngsta i förskolan. Först stängs gymnasiet, sen högstadieskolor, och så vidare för att personal ska kunna flyttas dit där den behövs mest.
I den situationen är Eskilstuna inte i dag. Enligt skolchefen har sjukfrånvaron bland såväl elever som lärare i Eskilstuna kommun dock ökat sedan corronalarmet.
Uppgifter från i torsdags, då det enligt skolchefen inte fanns något känt covid-19-fall bland elever eller skolpersonal i Eskilstunas grundskolor, en förhöjd sjukfrånvaro vid två förskolor.
– På gymnasiet var det något färre elever på plats än det normalt är vid den här årstiden. För grundskolan var det dock en märkbar skillnad. Sjukfrånvaron i grundskolan borde ligga på ungefär fem procent men låg på 13-14 procent, säger Hans Ringström.
Variationerna mellan de olika grundskolorna är stora vilket innebär att elevfrånvaron på enskilda skolor varit mycket hög.
– Personalfrånvaron har varit något förhöjd och även där finns det stora variationer. Men så brukar det vara så här års, en vanlig magsjuka kan slå ut en hel arbetsplats, säger Hans Ringström.
Vad den höjda sjukfrånvaron bland högstadieelever beror på är inte känt. En teori är att ryktesspridning om corrona kan ha skapat rädsla.
– Vi har anledning att tro att det skapas rykten bland högstadieelever. Om det finns bäring för ryktena vet jag inte med det är klart att ungdomar är oroliga, precis som vuxna. Sprids det något i sociala medier är det väldigt lätt att det snabbt delas och sprids. Källkritik är alltid viktigt men extra viktigt såna här gånger.
Hur trygg känner du dig med situationen i skolan?
– Vi är trygga i den bemärkelsen att vi har skapat en struktur för att fånga upp de olika frågor som är aktuella. Men att göra en bedömning av hur läget ser ut på måndag, om en vecka eller månad är svårt. Det kan bli så att även skolan går upp i stabsläge men just nu har vi inte en pågående kris på våra skolor.
Vad är viktigast just nu?
– Jag hoppas att vårdnadshavare, elever och medarbetare alla kan bidra till behålla lugnet. Lugnet är vår främsta tillgång i arbetet med att hantera den här svåra situationen.