Det är en kraftig prisökning som noteras gällande prisutvecklingen för villor i Eskilstuna. De senaste tre månaderna har priserna gått upp med 6,7 procent. På helårsbasis har priserna gått upp med elva procent. Det visar de senaste siffrorna från Svensk mäklarstatistik som presenterades på onsdagen.
Under årets tre första månader genomfördes 104 villaförsäljningar i Eskilstuna. Det genomsnittliga priset är 3 074 000 kronor.
Priset på bostadsrätter har också gått upp med en ökning på 4,0 procent under det första kvartalet. Totalt såldes 239 bostadsrättslägenheter under perioden. Sett till de senaste tolv månaderna har priserna på bostadsrätter i Eskilstuna stigit med 2,1 procent.
– Den tidiga våren har känts jättebra men i och med coronautbrottet får vi vara med ödmjuka inför framtiden. Visst påverkas vi men det rullar ändå på. Vi har fortfarande bra fart med många enskilda, bokade visningar och jag tror att priserna kommer att ligga still de närmaste tiden, säger Carina Lorentzon, kontorschef på Skandiamäklarna i Eskilstuna.
Den underliggande marknaden, bortsett från coronaeffekter, bedömer hon som stark i Eskilstuna.
– Folk kommer alltid att behöva flytta och byta bostad. Och en positiv sak värd att notera är att vi har kunnat se en ökad efterfrågan på fritidshus den senaste tiden.
Enligt Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har utbudet av bostäder i landet ökat den senaste månaden.
– Fler vill sälja nu om det ekonomiska läget skulle bli mer osäkert framöver. Samtidigt har människor ett stort behov av att flytta och räntorna är låga, vilket gör att många bostadsaffärer genomförs, säger han i ett pressmeddelande.
Sett till hela Sörmland har villapriserna stigit med 2,5 procent sedan årsskiftet och under samma period har bostadsrättspriserna också stigit, en ökning med 5,1 procent.
Att coronapandemin kommer att påverka bostadsmarknaden negativt framöver står redan nu klart enligt Marcus Svanberg.
– Det är sannolikt att arbetslösheten ökar och möjligheten att byta bostad minskar. De med små marginaler i boendeekonomin bör planera för hur en ihållande konjunkturnedgång, undantagsregler för amortering och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka det egna hushållet, säger han.