"Krämmannen" åtalas för sexuellt ofredande

Den man som kommit att kallas "krämmannen" efter att ha sprutat kräm, salva eller något annat kladdigt på kvinnor har åtalats.

Bilder från en övervakningskamera visar den misstänkte "krämmannen" och ingår i åklagarens bevisning mot honom.

Bilder från en övervakningskamera visar den misstänkte "krämmannen" och ingår i åklagarens bevisning mot honom.

Foto: Övervakningskamera

Eskilstuna kommun2019-10-29 09:41

Det var i våras som flera kvinnor och flickor anmälde att de hade blivit ofredade av en främmande man som sprutade något kletigt på deras ryggar. Ibland märkte de inte förrän de kom hem att deras kläder hade något kletigt på ryggen. De kunde då också erinra sig en man som hade följt efter dem, kommit nära och betett sig märkligt. I vissa fall hade han också rört vid kvinnorna.

Mannen greps, det hölls en häktningsförhandling och mannen misstänktes för ett tiotal fall. Tingsrätten valde att släppa honom, men misstankarna mot mannen fanns kvar.

Åklagaren har nu åtalat mannen, som är i 30-årsåldern, för fyra fall av sexuellt ofredande. 

Varför blev det bara åtal i fyra fall när han var misstänkt för att ha ofredat mer än tio kvinnor och flickor från början?

–  De fyra som åtalet omfattar är fall där jag menar att jag kan bevisa att det är han som har gjort det. De andra fallen har liknande modus, men där finns det inte lika bra bevisning för att det är han, säger kammaråklagare Thomas Bergström.

Bland bevisningen finns bland annat bilder från en övervakningskamera vid Ica maxi på Karl Hovbergsgatan i Eskilstuna. På bilderna syns en man som bär samma jacka som polisen vid en husrannsakan hittade i den misstänktes hem.

En av kvinnorna hade varit och handlat i butiken med sin  pojkvän. När de höll på att packa in varorna i bilen, gled plötsligt en man förbi dem och klappade henne på rumpan. Hon fattade först inte vad som hänt, men kände med handen och upptäckte att det var kladdigt. Hon tittade upp, såg en man som passerade och lugnt gick vidare. Kvinnan ropade efter honom och pojkvännen sprang efter, men då hade mannen försvunnit.

En annan drabbad är en flicka under 18 år. Hon gick genom stadsparken, passerade en kille som plötsligt började följa efter henne. Också hon upptäckte att hon plötsligt hade något blött på baken.

I förhör som hållits med henne i Barnahus i Eskilstuna berättar hon detaljerat om händelsen, att hon blivit chockad och hur hon känt efteråt. Hon har funderat på om världen måste se ut såhär och att det känns konstigt. Nu går hon inte genom stadsparken, hon tar andra vägar, går fortare och ringer mamma eller mormor när hon är ute och går.

Den åtalade mannen har nekat i förhören.

I ett förhör där polisen konfronterar honom med uppgifter om att han är misstänkt för sexuellt ofredande, säger han:

–  Det har inte hänt. Aldrig.

Den man som kommit att kallas "krämmannen" som misstänks ha sprutat kräm eller något annat kletigt på kvinnor har åtalats för sexuellt ofredande. Bilden är från en häktningsförhandling i Eskilstuna tingsrätt.
Den man som kommit att kallas "krämmannen" som misstänks ha sprutat kräm eller något annat kletigt på kvinnor har åtalats för sexuellt ofredande. Bilden är från en häktningsförhandling i Eskilstuna tingsrätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!