Kristersson: Har inte svikit Hédi Fried

Samma dag som Ulf Kristersson hade sitt första möte med Jimmie Åkesson (SD) besökte M-ledaren Eskilstuna med sin Sverigeturné. Kristersson tycker inte att han har svikit förintelseöverlevaren Hédi Fried, trots tidigare löfte om att inte samarbeta med SD.

Efter mötet med Åkesson (SD): Ulf Kristersson tycker inte att han har svikit förintelseöverlevaren Hédi Fried, trots att han tidigare har bedyrat att han aldrig skulle samarbeta med SD.

Efter mötet med Åkesson (SD): Ulf Kristersson tycker inte att han har svikit förintelseöverlevaren Hédi Fried, trots att han tidigare har bedyrat att han aldrig skulle samarbeta med SD.

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna kommun2019-12-04 20:42

Det var under valrörelsen 2018 som Ulf Kristersson (M) besökte förintelseöverlevaren Hédi Fried, 94, i hennes hem och lovade att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. 

– Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap, sa Hédi Fried till Dagens Nyheter då.

På onsdagen bjöd Kristersson in Jimmie Åkesson (SD) till samtal på sitt arbetsrum. Beskedet blev att partierna nu för samtal på tre områden: Migration, kriminalitet och energi.

När Kristerssons och Alice Teodorescus "Sverigeturné" senare samma kväll nådde Eskilstuna och Munktell Science Park för ett första stopp passade tidningen på att ställa frågan till Kristersson.

Har du svikit Hédi Fried?

– Nej, det har jag verkligen inte, säger han 

Men du har först bedyrat att du inte ska samarbeta, för att sedan välja att samarbeta.

– När vi gick till val i alliansen var det en fundamental förutsättning för Alliansens gemensamma arbete, att vi inte skulle ha något samarbete med Sverigedemokraterna. Alla vet också att det var inget krav som jag drev. Det var i grund och botten Centern och Liberalerna som drev det kravet, säger moderatledaren.

Ulf Kristersson fortsätter: 

– Nu är vi i ett nytt läge på många olika sätt. Ett är att vi fått en regering som i grund och botten är en ohelig allians av partier som inte vill samma sak, men som har ett enda mål: Att utestänga Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet från allt inflytande. Jag tror inte att man kan driva politik på det sättet. 

Tidigare i veckan presenterades SCB:s stora partisympatiundersökning, där SD blev andra största parti med 22,6 procent. M backade något till 18,3 procent. 

Efter mätningen beskriver sig Jimmie Åkesson som oppositionsledare. Är det du eller han som kommer att bli statsministerkandidat, om ni skulle presentera ett framtida regeringsalternativ?

– Jag hör till den gammaldags sorten som räknar med valresultat. Jag har varit med för länge för att bry mig om enskilda mätningar. Vi moderater har bevisat nu i två val att vi är rätt bra på match, och jag kommer att göra allt jag kan för att samla de krafter som vill se förändring och som vill ha en ny regering, säger Ulf Kristersson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!