Kristersson: Har inte svikit Hédi Fried

Samma dag som Ulf Kristersson hade sitt första möte med Jimmie Åkesson (SD) besökte M-ledaren Eskilstuna med sin Sverigeturné. Kristersson tycker inte att han har svikit förintelseöverlevaren Hédi Fried, trots tidigare löfte om att inte samarbeta med SD.

Efter mötet med Åkesson (SD): Ulf Kristersson tycker inte att han har svikit förintelseöverlevaren Hédi Fried, trots att han tidigare har bedyrat att han aldrig skulle samarbeta med SD.

Efter mötet med Åkesson (SD): Ulf Kristersson tycker inte att han har svikit förintelseöverlevaren Hédi Fried, trots att han tidigare har bedyrat att han aldrig skulle samarbeta med SD.

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna kommun2019-12-04 21:33

Munktell Science Park i Eskilstuna blev det första stoppet på moderatledaren och Alice Teodorescu Måwes nyligen tillkännagivna Sverigeturné. Lokalen var i stort sett fullsatt när de båda ägnade en timme åt att svara på publikens frågor om Moderaternas politik och vision för framtiden. 

Det hade inte undgått publiken att Kristersson samma dag tagit det historiska steget att bjuda in Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för ett möte i riksdagen. Beslutet, som verkar ha fallit de flesta av åhörarna i smaken, motiverades av Kristersson med att Sverige befinner sig i ett allvarligt läge.

– Vi har väldigt stora problem, och en väldigt konstig regering som inte är överens om hur de ska göra, och som inte får någonting gjort. Då kan inte riksdagen bara sitta på händerna och vänta. Finns det brett stöd för sådant vi tycker är riktigt, då måste man kunna prata med varandra, sa Kristersson. 

När Ulf Kristersson efterträdde Anna Kinberg Batra i oktober 2017 försäkrade han vid flera tillfällen väljarna att ett samarbete med SD inte fanns på kartan. I januari 2018 gjorde han en skarp markering i Aftonbladet:

– Mina värderingar är inte SD:s, jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD, sa han då.

Han fortsatte att ge samma besked inför valet förra året. Under valrörelsen besökte Ulf Kristersson förintelseöverlevaren Hédi Fried, 95, i hennes hem och lovade att aldrig samarbeta med partiet, något som Dagens Nyheter skrivit om. Mötet verkar ha gjort starkt intryck på Fried.

– Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap, sa Hédi Fried till DN då.

Efter beskedet på onsdagen om att Kristersson nu svängt och ändå inleder ett samarbete med Sverigedemokraterna passade tidningen på att ställa frågan till Kristersson.

Tycker du att du svikit Hédi Fried?

– Nej, det har jag verkligen inte, säger han 

Men du har först bedyrat att du inte ska samarbeta, för att sedan välja att samarbeta.

– När vi gick till val i Alliansen var det en fundamental förutsättning för Alliansens gemensamma arbete, att vi inte skulle ha något samarbete med Sverigedemokraterna. Alla vet också att det inte var ett krav som jag drev. Det var i grund och botten Centern och Liberalerna som drev det kravet, säger moderatledaren.

Ulf Kristersson fortsätter: 

– Nu är vi i ett nytt läge på många olika sätt. Ett är att vi fått en regering som i grund och botten är en ohelig allians av partier som inte vill samma sak, men som har ett enda mål: Att utestänga Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet från allt inflytande. Jag tror inte att man kan driva politik på det sättet. 

Tidigare i veckan presenterades SCB:s stora partisympatiundersökning, där SD blev andra största parti med 22,6 procent. M backade något till 18,3 procent. 

Efter mätningen beskriver sig Jimmie Åkesson som oppositionsledare. Är det du eller han som kommer att bli statsministerkandidat, om ni skulle presentera ett framtida regeringsalternativ?

– Jag hör till den gammaldags sorten som räknar med valresultat. Jag har varit med för länge för att bry mig om enskilda mätningar. Vi moderater har bevisat nu i två val att vi är rätt bra på match, och jag kommer att göra allt jag kan för att samla de krafter som vill se förändring och som vill ha en ny regering, säger Ulf Kristersson. 

Tidningen söker Hédi Fried.

Hédi Fried, 95, överlevde de nazistiska koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige i juli 1945.
Hédi Fried, 95, överlevde de nazistiska koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige i juli 1945.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!