Kritiken: Kyrkoherden borde inte ha kontaktat chefen

Johan Hedlund, kyrkoherde i Eskilstuna pastorat, har agerat på ett sätt som kan uppfattas som inskränkande av yttrandefriheten.

 Matilda Ericsson anmälde kyrkoherden Johan Hedlund till Strängnäs stift och hoppas på att stiftet får mandat att göra en ordentlig genomlysning av läget i Eskilstuna pastorat.

Matilda Ericsson anmälde kyrkoherden Johan Hedlund till Strängnäs stift och hoppas på att stiftet får mandat att göra en ordentlig genomlysning av läget i Eskilstuna pastorat.

Foto: Anders Nilsson/TT/Privat

Eskilstuna kommun2020-04-20 12:49

Det anser Strängnäs domkapitel som tog upp ärendet vid sitt sammanträde den 7 april. Någon påföljd delas inte ut, men Matilda Ericsson, som anmälde kyrkoherden, säger att hon tolkar beslutet som att domkapitlet anser att hennes anmälan var befogad:

– Mitt ärende har lyfts. Jag har förstått att det är en mycket ovanlig åtgärd som visar att de ser allvarligt på agerandet. 

Kyrkoherde Johan Hedlund tycker det är tråkigt att Matilda Ericsson uppfattat det som en inskränkning av yttrandefriheten.

– Det var inte min mening. Jag har själv aldrig talat med Matilda, utan bara informerat hennes kyrkoherde om att hon har en medarbetare som agerar på sociala medier, skriver han i ett mejlsvar till tidningen.

Efter att prästen Allan Forcado stängts av från sin tjänst i Västra Rekarne bildades Facebookgruppen "Stå upp för Allan Forcado" där hundratals upprörda medlemmar frågade sig vad som hänt.

Matilda Ericsson, kantor på Gotland som tidigare tjänstgjort i Västra Rekarne, tipsade medlemmarna om att de kunde ta del av offentliga handlingar för att söka information.

Kort därefter fick hon ett meddelande från sin kyrkoherde som hade blivit uppringd av Johan Hedlund och ombetts att uppmana Matilda Ericsson att inte skriva i gruppen.

– Jag hade bara hänvisat till offentlig information och varken skrivit något som skadat honom, pastoratet eller kyrkan, säger Matilda Ericsson som ser Hedlunds agerande som "ett övertramp mot lagen om yttrandefrihet samt ett utnyttjande av den befattning han besitter inom Svenska kyrkan".

Johan Hedlund ansåg sig ha agerat utifrån sina befogenheter och skrev i svaret till domkapitlet att han kontaktat även andra kyrkoherdar vars medarbetare gjort inlägg i gruppen "för att uppmärksamma dem på hur deras medarbetare agerar på sociala medier". 

I Svenska kyrkans etiska riktlinjer står bland annat att "personliga konflikter och samarbetsproblem ska inte bearbetas på offentliga arenor ".

I beslutet skriver domkapitlet att Hedlunds reaktion återspeglar riktlinjerna men "menar att han borde ha agerat på ett sätt som inte kunde uppfattas som inskränkande av yttrandefriheten".

Domkapitlet skriver också att Matilda Ericssons inlägg endast innehåller sakupplysningar. Johan Hedlund uppfattade det dock som utlämnande av enskild:

– Men min uppfattning kan vara fel, vilket domkapitlet också nämner. Jag får lära mig av det.

Hur många andra chefer kontaktades? 

– En annan kyrkoherde. Det ser jag som en kollegial handling då. Mitt syfte har varit att informera. Vad de sedan har valt att göra med informationen är utom min kontroll.

I en skrivelse till en upprörd församlingsmedlem hävdade kyrkorådet att facket inte hade något att invända mot hanteringen av ärendet Forcado. Detta tillbakavisades av representanten för Kyrkans akademikerförbund i "Korrigering av skrivelse" - en handling som varken diariefördes på Kyrkans Hus eller på annat sätt offentliggjordes.

Olyckligt, kommenterar Johan Hedlund nu.

– Vi har hög arbetsbelastning och dåliga rutiner. Den hamnade fel och stannade av.

Lotta Lind, stiftsjurist i Strängnäs stift säger att domkapitlets beslut innebär "viss kritik kopplad till yttrandefriheten".

Matilda Ericsson anser att en genomlysning av läget i Eskilstuna pastorat är befogad. Hur ser du på det?

– Vi behöver titta på det och fundera över vad vi kan göra framöver.

Fallet Forcado

Sedan Allan Forcado, komminister i Västra Rekarne församling, sagt upp sig bildades Facebook-gruppen ”Stå upp för Allan Forcado” som snabbt fick över 300 medlemmar.

Forcado stängdes av från sin tjänst efter att inom loppet av en månad ha tilldelats fyra skriftliga varningar för att bland annat ha kritiserat sin chef på ett personalmöte, vägrat skriva under en varning, missat att ta fram en dagordning, pratat på fel ställe vid en gudstjänst samt, enligt chefen, ha uppträtt icke-kollegialt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!