Krstic (L) vill ha plan mot IS-återvändare

Hur förberedd är kommunen på att ta emot återvändande IS-terrorister? Den frågade duckade Göran Gredfors (M) för i torsdags.

Göran Gredfors (M) valde att inte svara på frågan om kommunen är redo för eventuella IS-återvändare. Bilden visar ruiner i Mosul efter IS belägring.

Göran Gredfors (M) valde att inte svara på frågan om kommunen är redo för eventuella IS-återvändare. Bilden visar ruiner i Mosul efter IS belägring.

Foto: Eskilstuna kommun /AP

Eskilstuna kommun2019-10-26 06:30

Vid kommunfullmäktiges frågestund i torsdags lyfte Stefan Krstic (L) frågan om kommunen har någon plan för att ta emot eventuella IS-återvändare.

– Eskilstuna måste vara redo att hantera att radikaliserade män och kvinnor som både har sett och deltagit i krig och folkmord kommer hit. Kriget mot terrorismen är inte över bara för att IS-terroristerna inte längre kontrollerar så stort territorium att det kan kallas en islamisk stat. När kriget på slagfälten förlorades och terroristerna trycktes tillbaka valde flera att försöka fly för att gömma sig i fredligare länder, sa han.

Enligt Krstic har Turkiets invasion i Syrien dessutom ökat risken.

– Risken är stor att ännu fler av de som anslöt sig till islamistiska terrorrörelser i Syrien och Irak försöker ta sig tillbaka till Sverige. 

Att Säkerhetspolisen inte förväntar sig återvändare till Eskilstuna är inget som lugnar Stefan Krstic.

– Uppgifterna från Säpo är mycket osäkra och bygger på var människor var folkbokförda innan de lämnade Sverige för att ansluta sig till IS. De som flyr från konfliktområden kan välja att bosätta sig på andra ställen än de kommuner som de lämnade. Så frågan är: Är några IS-terrorister på väg till Eskilstuna?

Socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M) svarade att man känner till att enstaka individer från Eskilstuna rest ner till tidigare IS-kontrollerade områden. 

– Någon av dem skulle potentiellt kunna återvända. Enligt den information vi har från våra kommunala verksamheter, polisen, Säpo och andra aktörer så har vi dock inte kännedom om att någon specifik person, som varit i IS-kontrollerat område skulle vara bosatt i eller på väg till Eskilstuna, sa Göran Gredfors.

Stefan Krstic breddade då sin frågeställning.

– Det är oftast inte Säpo eller polisen som får första kontakten. Det kan vara arbetsmarknad- och vuxenutbildningsförvaltningen när man söker försörjningsstöd. Är kommunen beredd att hantera dessa människor?

Något svar fick han dock inte. Göran Gredfors vände sig i stället till kommunfullmäktiges ordförande med en ordningsfråga. Han menade att dylika debatter förutsatte att det lämnats in en interpellation. Ordföranden gav Gredfors rätt varpå moderaten lämnade talarstolen.

Stefan Krstic:

– Tråkigt svar. Man tycker att ett kommunalråd ska kunna svara på hur förberedd kommunen är på att ta emot IS-terrorister. 

Stefan Krstic (L).
Stefan Krstic (L).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!