Kvinnlig stalker dömd till skyddstillsyn

En kvinna i 20-årsåldern har dömts för olaga förföljelse. I två års tid kontaktade hon en man trots att han bett henne att sluta.

Rättegången har nu avhandlats i Eskilstuna tingsrätt och rätten går på åklagarens linje.

Rättegången har nu avhandlats i Eskilstuna tingsrätt och rätten går på åklagarens linje.

Foto: Lisa Hölne

Eskilstuna kommun2019-10-30 17:01

Det var tidigare i somras som kvinnan åtalades för olaga förföljelse. Enligt åklagaren skulle hon under 2017 och större delen av 2018 ha kontaktat en jämnårig man trots att han bad henne sluta.

Mannen och kvinnan träffades på en skola i Eskilstuna. Någon nära relation hade de inte men de båda ungdomarna som i dag är i tjugoårsåldern blev vänner på Facebook. Efter en period kände mannen att det kvinnan skrev till honom blev påfrestande och jobbigt. Han uppfattade att hon behövde professionell hjälp med sitt mående och gjorde klart att han inte ville ha mer kontakt med henne.

Han blockade henne på olika sociala medier men hon fortsatte via fejkade konton att kommentera hans statusuppdateringar på bland annat Instagram. Efter ett tag kom också hot via e-post:

“Jag tänker döda dig imorgon. Jag har kniv”.

“Jag vet var du bor, jag väntar på dig, du kommer inte undan”. 

Hoten gjorde att han till slut polisanmälde kvinnan. Mannen har i förhör berättat att han känt sig mycket rädd och inte vågat gå ut.

Rättegången har nu avhandlats i Eskilstuna tingsrätt och rätten går på åklagarens linje. Kvinnan har hänvisat till ett sjukdomstillstånd, förnekat brott och berättat att hon varit i affekt till följd av posttraumatisk stress. Tingsrätten finner dock att åklagaren har bevisat att kvinnan har ofredat och hotat mannen och ska dömas för olaga förföljelse.

Påföljd: skyddstillsyn och rättspsykiatrisk vård som frivården finner lämplig. Hon ska också betala 20 000 kronor i skadestånd till mannen.

Ett av de meddelanden som den nu dömda kvinnan har skickat till mannen.
Ett av de meddelanden som den nu dömda kvinnan har skickat till mannen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!