Ladingen satsar på fastigheter i Eskilstuna

Fastighetsbolaget Ladingen är aktuellt med bygget av den nya storbiografen och nya padelbanor på Väster i Eskilstuna.

Ladingen har byggt om fastigheten Valpen 2 på Kungsgatan till handel. Marcus Olofsson är delägare i Ladingen.

Ladingen har byggt om fastigheten Valpen 2 på Kungsgatan till handel. Marcus Olofsson är delägare i Ladingen.

Foto: Ladingen (montage)

Eskilstuna kommun2020-03-12 11:36

Fastighetsbolaget Ladingen etablerade sig i Eskilstuna 2006 när det köpte sex industrifastigheter i centrala lägen. 

– Många lokaler stod tomma och det fanns verksamheter som kändes felplacerade med tanke på det centrala läget. Vi upplevde att det här fanns stora möjligheter att förändra och förädla över tid. Man har fått ta det i etapper, men jag tycker att det har spelat ut ungefär som vi hade tänkt, säger delägaren Marcus Olofsson. 

Valpen 2 på Kungsgatan 66 är en av de fastigheter som Ladingen har utvecklat. Valpen 2 har anpassats för handel och i fastigheten finns idag flera olika verksamheter, bland annat Willys, Bangkok Express och Konditori Amarant. Målet är att utveckla området till ett nytt stadsdelscentrum där service, handel, kontor, bostäder och skolor är i fokus. 

Närmast ska det byggas en multibiograf med åtta biosalonger i den del av Valpen 2 där järnhandelskedjan Swedol tidigare hade en butik. Den största salongen kommer att ha Sveriges största bioduk. Duken blir 20 meter bred och 10 meter hög. Målsättningen är att Biostaden Eskilstuna ska kunna öppna lagom till jul.

– Det är Svenska Bios största satsning någonsin. Det är positivt för Eskilstuna, säger Marcus Olofsson. 

Ladingen håller också på bygga ut Padel Sports Club på Kungsgatan 72. De sju befintliga banorna kompletteras med två nya centercourts och läktare. 

– Förhoppningen är att det ska vara klart i juni. Det är ett väldigt tryck när det gäller padel. Det tror jag också är bra för att det drar mycket folk och mycket besökare, säger Marcus. 

Ladingen har fått utmärkelser för flera av sina projekt i Eskilstuna, bland annat återuppbyggnaden av Eskilstuna stadshotell. Ladingen har även prisats för renoveringen av industrikvarteret Väduren på Gredbyvägen 10/Langsgatan 7 där Energimyndigheten flyttade in i 2017. 

– Man kan skapa häftiga miljöer i de här industribyggnaderna som jag tycker symboliserar Eskilstuna på ett bra sätt. Det är lite av charmen att industrihistorien lever vidare med andra verksamheter, säger Marcus.

Väster ingår även i en satsning på att skapa ett Energy Evolution District som ska fungera som demonstrationsarena för hållbar stadsutveckling och energianvändning. 

– Jag tycker att Väster och Munktell har haft en fantastisk utveckling de sista tio åren. Vi får väldigt många förfrågningar från företag som är intresserade av lokaler på Väster. Det är en expansion av centrum mot Väster och Munktell. Jag tror att det är många som ser att det händer saker där och vill vara med på den resan. Sedan finns det mycket kvar att utveckla. På Väster tror jag att vi till och med kommer att jobba med att förtäta. 

I vår flyttar Ladingen sitt eget Eskilstunakontor från sin nuvarande plats ovanför Willysbutiken tvärs över Kungsgatan till nyrenoverade lokaler i fastigheten Väduren 19 och 21. I lokalerna huserade tidigare World Class. Åtta personer arbetar på kontoret. 

– Vi har tuffat på och kört ett eller ett par projekt varje år. Ambitionen är att fortsätta jobba som vi har gjort. Vi vill ha nära och bra samarbeten med många lokala firmor. 

Ladingen är ett familjeägt fastighetsbolag som drivs av Bengt Olofsson och sönerna Marcus och Anders. Namnet Ladingen är hämtat från det gutniska språket som talades under medeltiden och framåt på Gotland, och betyder vår. Företaget har sedan starten 1982 förvärvat och förädlat kommersiella fastigheter och idag uppgår det totala beståndet till cirka 180 000 kvadratmeter, varav nästan hälften finns i Eskilstuna.

– Jag tror att Eskilstuna har en spännande framtid. Staden ligger bra till geografiskt. De nya tågen och högskolan kommer att få ringar på vattnet. Det kommer att bli ännu mer naturligt att bosätta sig eller att etablera sig i Eskilstuna. Vi satsar i Eskilstuna eftersom vi tror på staden. Sedan kan vi konstatera att fler och fler fastighetsbolag får upp ögonen för Eskilstuna. Mer konkurrens kan vara på både gott och ont. Det som är positivt är att det är fler som investerar i staden. Det är bra för Eskilstuna, säger Marcus Olofsson. 

Karta: Ladingen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!