Levande musik är alltid lika välkommen

Nästan alla sista torsdagar i varje månad firar Smedbälgarna i Eskilstuna med levande musik och ett musikcafé.

Sme'klang med Georg Lundberg, Bernt Södling, Bosse Lewin, Anders Lindqvist och Stig-Erik Dahlin är glada åt möjligheten som Vilsta populära musikcafé ger att möta en livs levande publik.

Sme'klang med Georg Lundberg, Bernt Södling, Bosse Lewin, Anders Lindqvist och Stig-Erik Dahlin är glada åt möjligheten som Vilsta populära musikcafé ger att möta en livs levande publik.

Foto: Torsten Braf

Eskilstuna kommun2019-11-09 21:25

Det här arrangemanget inleder man snart den tredje säsongen av, och även om man har lånat greppet som sådant från Västerkvarn i Kolbäck så lockar man fullt hus nästan varje sista torsdag i månaden på Vilsta sportcafé i Eskilstuna.

– Det är framförallt för sittande publik, säger Peter Radermacher i Smedbälgarna, som är den som planerar för arrangemangen. Det är nästan bara "Kjula-Lasse" som lyckas ta en liten svängom på dansgolvet som är minimalt tilltaget i sportstugan.

Varje cafékväll ger fyra band eller konstellationer chansen att spela inför en levande publik.

Sista torsdagen i oktober spelade Sme'klang med nestor mäster Georg Lundberg från Vingåker, som skänker kvintetten en aura av rutin.  Och så fick publiken se och höra Köpings dragspelsklubb, PRO:s sånggrupp från Eskilstuna och Sme'halverna. 

– Vi försöker se till att alla sju, eller om de nu är åtta, banden som ingår i Smedbälgarna får en chans att spela under varje säsong, säger Smedbälgarnas ordförande Gunnar Andersson.

Alla grupperna som sprungit fram ur Smedbälgarna samlas och repeterar i Viptorp och en viss oro finns nu om kommunen tänker avyttra hela stadsdelen. Gunnar Andersson igen:

– Det vore förskräckligt om det visar sig att vi antingen står utan replokal eller om vi erbjuds en till marknadsmässiga priser. Det har vi nog inte råd med, är jag rädd.

Under tiden som vi talar om Musikcafé och om eventuellt tuffare tider, så repeterar Sme'klang i rummet intill och spelar allt mellan amerikanska gamla örhängen till schlagers. Men de kan spela nästan vad som helst mellan Taube och Beatles också.

Lite senare berättar nämnde Georg Lundberg att han har svårt att plocka fram någon speciell favoritlåt att spela. Det är lite utifrån teorin att var låtskatt har sina pärlor, men en låt lyfter han förstås gärna fram:

– Min pappa sa alltid att kan du spela "Livet i finnskogarna" då kan du spela dragspel, säger Georg.

– Kan du den då? undrar hans kompisar i bandet.

– Alla dagar i veckan.

– I vilken tonart?

– Jag kör i D.

Och ingen behöver pusta efter framförandet. Kondis verkar hela bandet ha gott om. Däremot har den ansvarige för repertoaren fått lite att grubbla på nu: Ska vi lyfta in "Livet i finnskogarna"? Måste vi stryka något annat då? Kan vi få dispens och spela lite mer än de stipulerade 30-35 minuterna som varje band har till sitt förfogande?

Torsdagskaféet är på väg att bli ett begrepp i Eskilstuna.

I alla fall för den lite mer rutinerade delen av publiken. Och även om många var väldigt skeptiska till idén från början så kommer nu besökare från lite varstans.

Frågorna man ställde sig från början bottnade helt enkelt i en osäkerhet om man verkligen skulle lyckas locka någon publik? Till Vilsta? En helt vanlig torsdag? Även om inträdet är gratis..?

Sedan dess har man fått besked gång på gång, och just den här torsdagen när vi är med så är det lapp på luckan - fullsatt.

– Publiken brukar ligga på mellan 100 och 150 personer varje gång, säger Sme'klangs basist, Bernt Södling. Gäster som äter, pratar, fikar, lyssnar och ger sitt ljudliga bifall när rätt låtar framförs.

Kan man då när som helst tänkas höra ett band spela örhängen som "In the mood", "Stormy weather" eller "Stardust"?

– Ja, absolut. Det kanske inte hör till Smedbälgarnas repertoar, men andra konstellationer kan nog tänkas spela de här sångerna.

Gitarristen Anders Lindqvist och basisten Bernt Södling i Smedklang håvar i applåder av publiken.
Gitarristen Anders Lindqvist och basisten Bernt Södling i Smedklang håvar i applåder av publiken.
Stormy weather

Vi är lite tjatiga om "Stormy weather". Ett örhänge som skrevs av Harold Arien och Ted Koehler under tidigt 30-tal och först sjöngs av Ethel Waters, men som senare tolkats av Lena Horne, Billie Holliday, Judy Garland, och lite senare av Joni Mitchell och Jeff Lynne. Den finns även på svenska - Edvard Persson tolkade sången, som på svenska fick titeln "Om Lindberg kommer", som slutligen hördes i Lasse O'Månssons och Bengan Wittströms radioprgram "Bättre sänt än aldrig".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!