Lika villkor för Herr och Fru Gårman

Som ett led i kommunens jämställdhetsarbete fattades 2017 beslut om att Fru Gårmanskyltar skulle sättas upp i kommunen. Resultatet syns nu vid allt fler övergångsställen.

På sikt ska det finnas lika många Fru som Herr Gårman vid övergångsställena i Eskilstuna kommun.

På sikt ska det finnas lika många Fru som Herr Gårman vid övergångsställena i Eskilstuna kommun.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna kommun2019-11-25 17:45

Häromveckan sattes en ny skylt upp vid ett övergångsställe på Germundsgatan i Torshälla. Att den traditionella Herr Gårman bytts ut mot en dito Fru ledde till en hel del uppmärksamhet på sociala medier.

Skylten i Torshälla är dock inte den första som sätts upp i vare sig Torshälla eller övriga delar av Eskilstuna kommun. Men de är fortfarande ovanliga. På sikt ska fördelningen mellan Herr och Fru Gårman vara jämn.

I de strategiska dokument och riktlinjer som styr kommunens jämställdhetsarbete finns sedan 2017 ett beslut om att stadsbyggnadsförvaltningen ska köpa in Fru Gårmanskyltar.

– Vi har sedan dess beställt Fru Gårmanskyltar och de sätts upp successivt i takt med behovet. Men vi byter inte ut fungerande skyltar, det skulle vara slöseri med pengar. När vi sätter upp nya skyltar vid övergångsställen är varannan Fru Gårman och varannan Herr, säger Andreas Holking, verksamhetschef  för drift och stadsmiljöer på kommunens gatuavdelning.

Förekomsten av Fru Gårman i den svenska gatumiljön har sin bakgrund i ett regeringsbeslut från 2008 då dåvarande Vägverket fick i uppdrag att ta fram en ny skylt. Sedan den 1 januari 2009 finns den med i vägmärkesförordningen. På sina håll väckte beslutet en del negativa reaktioner, men inte i Eskilstuna.

– Nej, vi har inte tagit emot några synpunkter alls. Personligen tycker jag skylten är väldigt trevlig, säger Andreas Holking.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!