Linden får servera alkohol i Sméhallen

Linden Hockey nekades serveringstillstånd av kommunen – men efter att ha överklagat till förvaltningsrätten får klubben nu rätt att servera alkohol.

Förvaltningsrätten ändrar kommunens beslut och ger Linden Hockey rätt att servera alkohol i VIP-logen.

Förvaltningsrätten ändrar kommunens beslut och ger Linden Hockey rätt att servera alkohol i VIP-logen.

Foto: Anders Nilsson/Peter Larsson

Eskilstuna kommun2019-10-18 12:46

Linden Hockeys ansökan om serveringstillstånd i VIP-logen på ena kortsidan fick tummen ner av miljö- och räddningstjänstnämnden. Nämnden ansåg det olämpligt med motiveringen att barn och unga kunde exponeras för alkohol. 

Klubben överklagade kommunens beslut till förvaltningsrätten och argumenterade för att andra idrottsanläggningar med mycket barn och unga, bland annat Stiga Sports Arena och Bowlinghallen, har tillstånd.

Förvaltningsrätten konstaterar att klubbens resonemang är rimligt och att kommunens exponeringsresonemang använts väl snävt. Kommunens alkoholpolitiska riktlinjer om restriktivitet 

Förvaltningsrätten konstaterar att alkohol mycket väl kan serveras i en anläggning där unga vistas så länge det sker på en avgränsad plats och under ordnade former. Domstolen ändring av kommunens beslut betyder att Linden nu har ett stadigvarande serveringstillstånd mellan klockan 11-01 varje dag. 

I praktiken kommer dock VIP-logens alkoholservering endast vara öppen för föranmälda gäster ett par timmar före, under och två timmar efter A-lagets matcher.

Linden Hockeys klubbchef Anders Björk är nöjd med beslutet. 

– Jag är jätteglad att förvaltningsrätten går på vår linje. Det är tecken på att handläggarna och nämnden har en förlegad syn på hur alkohollagens bestämmelser ska tolkas, säger han.

Under fredagens hemmamatch mot Nyköping kommer det inte att finnas öl och vin i VIP-logen. 

– Det hinner vi inte och det är inte heller livsviktigt att dricka alkohol. Vi ska försöka få igång serveringen så fort som möjligt och förhoppningsvis kan det bli till derbyt mot Köping den 25 oktober, säger Anders Björk.

För att beslutet ska kunna ändras igen krävs att kommunen överklagar och får prövningstillstånd i kammarrätten. 

Karta: Smehallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!