I onsdags fattade miljö- och räddningstjänstnämnden ett beslut som ger ishockeyföreningen tillfälligt tillstånd att servera starköl och vin i arenan. Inledningsvis beviljas tillstånd för fem tillfällen fram till den 16 februari.
Lösningen med tillfälliga alkoholtillstånd är något som Linden erbjudits tidigare men helst vill undvika. I väntan på att rättssystemet ska avgöra frågan slutgiltigt ser dock klubben det som den enda möjligheten.
– Vi sökte serveringstillstånd för ett år sedan och hoppades att vi skulle vara igång till kvalspelet våren 2019. Vi har alltid accepterat vissa restriktioner, som att serveringen bara får vara öppen från två timmar före, till två timmar efter A-lagets matcher, säger klubbchefen Anders Björk.
I samband med matchen mot Kumla i Hockeyettans vårserie den 24 januari kommer öl och vin för första gången att serveras i arenan. Klubben räknar inte med någon anstormning och Anders Björk tror inte att VIP-området med plats för cirka 50 personer blir fullsatt.
– Vi börjar lite försiktigt och provar oss fram. Kommer det 20 personer så är jag nöjd, säger han.
Enligt miljökontorets bedömning "kan tillståndet beviljas mot bakgrund av de uppgifter som kommit fram i utredningen", står det i beslutet. "Uppgifterna" är dock de samma som i klubbens begäran om stadigvarande tillstånd, som kommunen sagt bestämt nej till. I nämndens tidigare avslag har man resonerat kring det olämpliga i att barn och ungdomar riskerar att exponeras för alkohol i arenan.
– Exponeringen blir den samma med ett tillfälligt tillstånd så det argumentet är svårt att förstå. Det hela är väldigt enkelt. Antingen sköter man serveringen ansvarsfullt, eller så missköter man sig och blir av med tillståndet, säger klubbchefen.
Intäkterna från Lindens mat- och alkoholförsäljning väntas uppgå till några tusen kronor per matchtillfälle. I förlängningen kan dock ett serveringstillstånd vara värt miljoner.
– Vi är en växande förening med 470 aktiva. När föreningsbidrag sänks och hyror höjs blir sponsorintäkterna allt viktigare. Sponsorerna vill kunna ta med kunder på match, äta en bit mat och ta en öl. Ska hockeyn i Eskilstuna kunna konkurrera och ta nästa steg så måste vi ha samma möjligheter som andra., säger klubbchefen.
Den rättsliga prövningen kring det stadigvarande alkoholtillståndet hanteras av kammarrätten.