I januari 2019 kontaktades en Eskilstunabo på Messenger av vad som framstod som en Facebookvän. Eskilstunabon vilseleddes att göra en bankinloggning med sin bankdosa. Vännens konto var dock kapat och inloggningen utnyttjades i brottsligt syfte – i flera led.
50 000 kronor överfördes samma dag från Eskilstunabons konto till ett bankkonto tillhörande en 41-årig kvinna i Västerås. En dag senare försvann ytterligare 100 000 kronor.
Samma månad drabbades en kvinna i Västerås enligt samma koncept. Från hennes konto överfördes nästan 130 000 kronor till 41-åringen.
Båda målsägarna vände sig till polisen och den utredning som inleddes kom att visa att hjärnan bakom brotten var någon annan.
Av de totalt cirka 280 000 kronor som överfördes till 41-åringen stannade blott cirka 12 500 på hennes konto. 100 000 kronor hann spärras av banken, resten överförde kvinnan via Swish till ett betalningstjänstbolag och tre privatpersoner. Ingen av de transaktionerna har kunnat spåras.
Domen för penningtvättbrott mot den 41-åriga kvinnan fastställdes av hovrätten den 3 januari i år. Hon anses ha blivit lurad i sin tur men domstolen anser att hon borde ha vetat bättre.
Saken var den att 41-åringen, efter en period av ansträngd privatekonomi, sökte information om hur hon skulle kunna få låna pengar trots betalningsanmärkningar. Hon hamnade på en chattråd på Flashback och hänvisades till en chattjänst där hon erbjöds ett extraarbete.
"De var väldigt ödmjuka och förklarade att de kände väldigt mycket för utsatta människor, för mammor med barn och att de ville hjälpa människor att komma på fötter igen", har kvinnan berättat.
Jobbet hon skulle utföra var kopplat till ett företag som köpte kryptovalutan bitcoins. Hon skulle förses med pengar som hon i sin tur skulle köpa bitcoins för och erhålla 45 procent av köpesumman i lön.
När det började komma in pengar på hennes konto, först 50 000 kronor från Eskilstunabon, fick hon meddelande med instruktioner om vart pengarna skulle skickas vidare för att genomföra valutaköpen.
Vare sig tingsrätten eller hovrätten anser att 41-åringen har varit inblandad i eller haft kännedom om de bedrägerier som föregått överföringarna till hennes konton. Hon borde dock ha insett att pengarna kom från brottslig verksamhet och döms till villkorlig dom samt 60 dagsböter á 50 kronor.
41-åringen ska även betala 150 000 kronor i skadestånd till Eskilstunabon och 130 000 kronor till den drabbade kvinnan.