Machokultur ska diskuteras av mÀn

Under början av nÀsta Är drar ABF Sörmland och tjejjouren Meja igÄng en diskussionsgrupp för mÀn om mÀn.

Under början av nÀsta Är startar ABF Sörmland och tjejjouren Meja en diskussionsgrupp för mÀn. Robert Bergendorff Àr verksamhetsutvecklare pÄ ABF Sörmland.

Under början av nÀsta Är startar ABF Sörmland och tjejjouren Meja en diskussionsgrupp för mÀn. Robert Bergendorff Àr verksamhetsutvecklare pÄ ABF Sörmland.

Foto: Veronica Karlsson/Antonia Sehlstedt

Eskilstuna kommun2019-11-11 10:16

– Har man ett mĂ„l att nĂ„ ett jĂ€mstĂ€llt samhĂ€lle sĂ„ tror jag att det hĂ€r Ă€r en vĂ€g vi mĂ„ste vandra. SamhĂ€llet prĂ€glas av en machokultur. Jag upplever den som osund och tror att mĂ„nga delar erfarenheten av att det Ă€r frĂ„gor som man inte kunnat diskutera under sin uppvĂ€xt, sĂ€ger Robert Bergendorff, verksamhetsutvecklare pĂ„ ABF Sörmland.

Han saknade en plats i Eskilstuna dit alla som definierar sig som killar och mÀn kan vÀnda sig för att prata under trygga former.

– Det finns mĂ„nga forum pĂ„ till exempel Facebook men dĂ€r Ă€r det ett ganska hĂ„rt diskussionsklimat. Man kanske kĂ€nner att om jag anvĂ€nder fel begrepp sĂ„ Ă€r folk inte sĂ„ förlĂ„tande. 

SamtalskvÀllarna genomförs i samarbete med tjejjouren Meja och befinner sig Ànnu pÄ planeringsstadiet. Material frÄn stiftelsen Make Equal, som jobbar för praktiskt jÀmlikhetsarbete, Àr tÀnkt att fungera som underlag.

– Vi kommer att utgĂ„ frĂ„n olika teman och Ă€mnen de tagit fram. Det kan vara vĂ€nskap, kĂ€rlek och skörhet – att vĂ„ga visa sig ömtĂ„lig och prata om kĂ€nslor. VĂ„gar man göra det som man i dag?  Eller framstĂ„r man som blödig? 

Han menar att machonormen Àr pÄ vÀg att förÀndras och luckras upp.

– Men den behöver lite hjĂ€lp pĂ„ traven. Förhoppningsvis skulle det hĂ€r kunna vara ett rum dĂ€r man vĂ„gar öppna upp och prata i en trygg miljö.

ABF Sörmland fÀster stor vikt vid att nÄ ut brett nÀr man informerar om samtalskvÀllarna. Förutom att anvÀnda sig av sitt och Mejas kontaktnÀt hoppas man att gratisförelÀsningen "Calle Brunell - mÀn efter #metoo" den 17 december, med författaren med samma namn, ger ytterligare möjlighet att sprida information.

– FörelĂ€sningen Ă€r öppen för alla och vi tror att han drar mĂ€nniskor som inte hade kommit annars. Calle kommer frĂ„n Eskilstuna och hans bok "Man - i ljuset av #metoo" handlar om det hĂ€r, att mĂ„nga mĂ€n lyssnade, reflekterade och förfasades över alla vittnesmĂ„l. Man efterfrĂ„gar ett rum dĂ€r frĂ„gorna kan diskuteras i lugn och ro.

I nulĂ€get Ă€r det inte spikat om samtalskvĂ€llarna som inleds i början av nĂ€sta Ă„r ska ske veckovis eller med lĂ€ngre intervaller. Klart Ă€r i alla fall att de blivande deltagarna fĂ„r sĂ€tta sin prĂ€gel pĂ„ de kostnadsfria trĂ€ffarna. 

– Fler personer har fĂ„tt upp ögonen och insett att man Ă€r rĂ€tt privilegierad i samhĂ€llet som man. De kĂ€nner - vad kan jag göra för att skapa en förĂ€ndring?

Under början av nÀsta Är startar ABF Sörmland och tjejjouren Meja en diskussionsgrupp för mÀn.
Under början av nÀsta Är startar ABF Sörmland och tjejjouren Meja en diskussionsgrupp för mÀn.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!