I fjol sålde drygt 70 kommuner totalt cirka 7000 allmännyttiga bostäder, enligt Boverket. Inga i Eskilstuna. Bara fyra kommuner (Gotland, Gävle, Västerås och Ronneby) sålde fler lägenheter än de 577 som Eskilstuna Kommunfastigheter AB avser att sälja 2020.
Vid majoritetens presskonferens i tisdags var det ingen som uteslöt att fler försäljningar av bostadsbeståndet kan komma att ske i närtid.
– Jag tycker man ska ha det (försäljningar) löpande och man ska alltid se över sitt bestånd. Vi ska ha en mångfald av aktörer som kan konkurrera och ge bra service och kvalitet till våra boende. Kommunen och de privata aktörerna kan också lära av varandra, det behöver inte vara ett vi och de, säger Jari Puustinen (M).
– Så länge allmännyttan får i uppdrag att bygga minst lika mycket som man möjligtvis säljer av, och fortsätter att vara ett viktigt bostadspolitiskt instrument, kan man mycket väl pröva det. Det ska dock ske ansvarfullt. Vi tar en mandatperiod i taget och ser hur ekonomin ser ut men vi ser försäljning som en metodik för att fortsätta utveckla Eskilstuna, säger Jimmy Jansson (S).
Han säger sig inte se någon fara i att styrande majoriteter till slut räknar in lägenhetsförsäljningar som ett naturligt sätt att täppa till framtida budgetunderskott.
– Vi gör det i vart fall inte utan tar en sak i taget, säger han.
Enligt Jimmy Jansson lär andelen kommunägda lägenheter av det totala bostadsbeståndet i Eskilstuna fortsätta ligga runt 30 procent. Han jämförde även försäljningen av 577 lägenheter och en skola, som nu är aktuell, med tidigare försäljningar:
– Ett mer ödesmättat beslut togs på 90-talet när kommunen sålde en tredjedel av allmännyttans bestånd. Det var ett stort steg som togs efter ett förslag från S och V.
Arne Jonsson (C) la till en annan aspekt.
– Allmännyttan kommer att fortsätta bygga även när konjunkturen vänder. De stora drakarna drar till en annan stad när det blir dåligt här. Egentligen vill vi inte bygga allmännytta när konjunkturen står på topp men ibland måste vi eftersom bostadsbristen är så stor. Den stora utmaningen är få byggbolagen, inklusive K-fast, att inse att vi måste expandera och bygga i samhällen även utanför staden. De nya arbetsplatserna finns inte runt Fristadstorget utan i logistikparken i Kjula, säger Arne Jonsson.