Mäklare inför bank-id för att säkra budgivare

En mäklarfirma i södra Sverige inför bank-id för alla budgivare. I Eskilstuna ser man inga problem med budgivares ärlighet.

Yvonne Eklund, Svensk fastighetsförmedling, Daniel Sund, Skandiamäklarna, Robert Hammarström, Fastighetsbyrån och Ellinor Mersin, Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Yvonne Eklund, Svensk fastighetsförmedling, Daniel Sund, Skandiamäklarna, Robert Hammarström, Fastighetsbyrån och Ellinor Mersin, Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Foto: Niklas Holm / Pressbild

Eskilstuna kommun2019-11-18 06:45

Oro för fejkade budgivningar har alltid funnits. Men behöver man vara orolig? 

– Vi får in många anmälningar som är runt budgivningar, men fusk vid budgivningar är ytterst ovanligt, menar David Johansson, tillsynschef på Fastighetsmäklarinspektionen.

Hos mäklarbyråer i Eskilstuna som tidningen har kontaktat är fusk väldigt ovanligt.

Skandiamäklarna känner inte till något om misstänkta budgivare.

– Men vi välkomnar budgivning genom bank-id med öppen famn. Detta ökar säkerheten och trovärdigheten både för säljare och spekulanter, säger Daniel Sund, fastighetsmäklare och fortsätter:

– Ett krav vi redan har är att vi endast tar emot bud från spekulanter som varit närvarande på en visning. Då tar vi in namn och telefonnummer för den spekulant som tillåter detta.

Svensk fastighetsförmedling ser inte bank-id som nödvändigt.

– Bank-id används redan i dag i branschen när det gäller att identifiera våra uppdragsgivare (säljare av bostäder, reds.anm) som inte finns på plats lokalt i Eskilstuna. Att vi ska identifiera budgivare via bank-id är nog i dagsläget inte troligt, säger Yvonne Eklund, fastighetsmäklare och franchisetagare, och tillägger:

– Den dag vi har en lag som styr lagda bud till bindande då kommer nog detta att kunna bli aktuellt, men vem vet vilken teknik vi använder oss av då.

Fastighetsbyrån har arbetat med bank-id i minst ett år.

– Jag tror att vi var först i Sverige bland mäklarbyråerna med bank-id. Det hela handlar om att ha en trygg process mellan säljare och köpare. Fejkade budgivare är otroligt ovanligt, säger Robert Hammarström, kontorschef.

Bank-id är det dock inte obligatoriskt hos dem.

– En lägenhet som attraherar 70-plus är det svårt att kräva bank-id vid, det är inte alla som har det.

Länsförsäkringar fastighetsförmedling menar att falska bud är i princip obefintliga i Eskilstuna.

– Vi som mäklare har ansvar för att samla in kontaktuppgifter till de som är delaktiga i en budgivning. Vår upplevelse är att detta fungerar på ett bra sätt eftersom problemet med misstänkt falska bud, enligt vår bedömning, är obefintligt här i Eskilstuna, menar Ellinor Mersin, fastighetsmäklare och franchisetagare.

Att köpare och säljare känner sig trygga under en bostadsförsäljning har hög prioritet hos dem.

– Vi tittar löpande på åtgärder som ytterligare stärker denna trygghet och här är bank-id för identifiering en av de delar som kan komma att bli aktuellt framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!