Man dömd för hot mot chefredaktör Eva Burman

Den man som hade åtalats för att ha hotat Sörmlands Medias ansvarige utgivare Eva Burman, har fått sin dom.

Den 38-årige man som hade åtalats för att ha hotat Eva Burman har dömts till 80 dagsböter om 50 kronor, för olaga hot.

Den 38-årige man som hade åtalats för att ha hotat Eva Burman har dömts till 80 dagsböter om 50 kronor, för olaga hot.

Foto: Mikael Andersson

Eskilstuna kommun2019-09-25 16:10

På onsdagen meddelade Falu tingsrätt dom mot en 38-årig man som i början av juli åtalats för olaga hot mot Sörmlands Medias ansvarige utgivare Eva Burman. 

Eskilstuna-Kuriren har tidigare skrivit om fallet som tog sin början i augusti 2017. Eva Burman, ansvarig utgivare och chefredaktör på Sörmlands Medias samtliga titlar; Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter, intervjuades på ett av Tidningsutgivarnas seminarier om påverkanskampanjer. Detta var efter Eskilstuna-Kurirens uppmärksammade granskning av "Trollfabriken" och Granskning Sverige.

Inte långt efter att intervjun hade sänts på SVT Forum laddade en person upp en ihopklippt version på Youtube, vilken genererade en mängd grova kommentarer riktade mot Eva Burman. Däribland fanns den kommentar som 38-åringen så småningom åtalades för.  I ett kommentarsfält hade han skrivit "vilken vidrig jävla kärring, hängsnaran plockas fram." 

Mannen nekade till anklagelserna, men åklagaren åberopade bland annat ip-nummer kopplat till bostadsadress, som bevis mot mannen.

Tingsrätten skriver i domen att 38-åringen inte är trovärdig och att  det står klart att det handlar om ett hot i lagens mening.

– Det känns bra att han döms. Det visar att rättstaten börjat ta hoten mot journalister på allvar. I förlängningen är det ju den fria pressen som hotas. Just min roll som chefredaktör finns också med i domskälen, vilket är väsentligt i det här fallet.  Det sänder signaler, säger Eva Burman i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!