Maria hotas och hatas för sitt viktiga arbete

Maria Hind Alias (S) tar paus från sociala medier.
Maria Hind Alias (S) tar paus från sociala medier.

Efter hat och hot. Nu tar Maria Hind Alias (S) paus från sociala medier. "Det har tagit all min energi", säger hon.

Eskilstuna kommun 25 oktober 2019 08:46

Eskilstunabon Maria Hind Alias (sörmländsk regionfullmäktigeledamot och ordförande i S-föreningen för jämställdhet, emot hedersförtryck och våldsbejakande extremism) har sedan hon kom tillbaka till politiken för ett par år sedan varit engagerad på Twitter och svarat på läsarnas frågor.

Men nu meddelar politikern att hon tar en paus från sociala medier.

Anledningen är allt hat och hot hon fått ta emot de senaste åren. 

– Jag har varit beredd på att det skulle skapa reaktioner, men inte till den delen som det nu gjort, säger Maria Hind Alias.

Hon berättar om ett antal påhopp som hon blivit utsatt för det senaste året. I våras ska hon ha blivit kallad "iransk mulla". Vid ett annat tillfälle ska hon ha blivit jagad av två personer i centrala Eskilstuna och vidare har hon fått ta emot hot från människor som uttryckt att de "vet var hon bor", "att de håller koll på henne" och att de "vet var hennes barn går i skola". 

– Jag har blivit kallad islamofob, fascist, nazist och rasist och fått hot från folk som kommit fram och sagt: "Vi håller ögonen på dig". Jag är ensamstående mamma med två barn och man kan enkelt söka upp min adress på internet, så jag har utsatt hela min familj. Men jag har en kontakt med polisen och hoten är bara för att skrämma mig. Det har aldrig varit fysiskt våld, men det som är läskigt är att de här personerna vet exakt hur de ska göra utan att få en polisanmälan på sig, säger Maria Hind Alias och fortsätter:

– Som när jag blev jagad på stan. De rörde mig aldrig fysiskt, men de sprang efter mig och sen när jag bara ställde mig och tittade på dem så höll de ett tillräckligt avstånd för att det inte skulle gå att polisanmäla. Sedan visste jag ju inte om de skulle hugga mig i ryggen när jag vände mig om och gick igen.

Tar det inte på dig?

– Jag tar ju åt mig, men känner att jag inte kan låta det här vinna över mig. Det finns så många människor som inte har en röst som jag står upp för. De får ta stryk om inte jag orkar. 

Pausen från sociala medier blir i "någon vecka". Och när hon återvänder ska hon blockera konton som skickar hat- och hotkommentarer.

– Sociala medier har tagit den energi som jag måste lägga på annat. Och jag vill att de som är anonyma och spyr galla och skit över andra människor ska komma ihåg att det finns en människa på andra sidan. Sådana påfrestningar kan få förödande konsekvenser och påverkar relationen med kollegor, barn eller ens partner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa