MDH förlänger samarbete med Volvo

Sedan 2013 har MDH och Volvo Group samarbetat inom områdena inbyggda system och produktionsteknik. Nu förnyar de sitt samarbetsavtal.

"Egentligen har vi samarbetat sedan MDH grundades 1977, men det var 2013 som vi inledde ett strategiskt samarbete", säger Paul Pettersson, rektor på MDH.

"Egentligen har vi samarbetat sedan MDH grundades 1977, men det var 2013 som vi inledde ett strategiskt samarbete", säger Paul Pettersson, rektor på MDH.

Foto: Niklas Holm/Mikael Andersson

Eskilstuna kommun2019-11-08 18:31

Förra veckan firades det nya samarbetsavtalet mellan MDH och Volvo Group som sträcker sig till 2021 med ett event på Mälardalens högskola i Eskilstuna. Forskare, studenter och Volvo fanns på plats för att visa upp gemensamma projekt.

Det var 2013 som MDH inledde ett strategiskt samarbete med Volvo Group. Detta som en följd av högskolans forskning och ett gediget samarbete med näringslivet.

– Egentligen har vi samarbetat sedan MDH grundades 1977, men det var 2013 som vi inledde ett strategiskt samarbete, säger Paul Pettersson, rektor på MDH.

På områdena inbyggda system och produktionsteknik har samarbetet lett till flera forskningssamarbeten och gemensamma projekt. Bland annat MDH Solar team som byggt en bil driven på solceller och som har deltagit i internationella tävlingar.

Det livslånga lärandet var ett uttryck som återkom flera gånger under eventet.

– Det är den typen av utbildningar eller delar av utbildningar som vi erbjuder till personer som finns ute i arbetslivet på olika sätt. Och det är ju någonting som vi i vår sektor tror är ett behov som kommer växa framöver, och det här är ett exempel på en sån satsning som vi gjort tillsammans med Volvo, säger Paul Pettersson.

Även Volvo CE fanns på plats under eventet. Andreas Hjertström är strategisk forskningschef i koncernen. Han menar att det här projektet är jätteviktigt och helt avgörande för att kunna möta framtidens digitaliseringsbehov.

– Alla framsteg vi behöver göra på den tekniska sidan, dem måste vi göra tillsammans med forskarvärlden. Vi har viss insikt och forskarna har sin insikt, men vi måste tillsammans se hur vi ska lösa det här, säger han.

Anas Fattouh är forskare på MDH och kom till Sverige i januari 2017. Via Jobbsprånget, ett projekt på arbetsförmedlingen, lyckades han få arbete som forskare. Högskolans samarbete med Volvo har betytt mycket för honom.

– Det här är ju mitt liv. Det är viktigt att ha det här samarbetet med Volvo för att vi löser riktiga problem och bidrar till att göra världen säkrare, säger han.

Fattouh  fanns på plats på eventet för att visa upp en simulator för arbetsmaskiner som han jobbar med. Han trivs bra med sin forskartjänst på MDH.

– Jag har jobbat som forskare i 18 år så man kan säga att det här är min domän. Jag föredrar att jobba som forskare i universitetsvärlden, säger Anas Fattouh.

Rektor Paul Pettersson och vice rektor Helena Jerregård startade upp eventet på scen.
Rektor Paul Pettersson och vice rektor Helena Jerregård startade upp eventet på scen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!