På torsdagen gick MDH ut med ett viktigt meddelande på sin hemsida. För att minska risken för smittspridning av corona-viruset ska alla medarbetare och studenter som varit i Kina, Sydkorea, Iran eller Italien stanna hemma två veckor i karantän.
– Det var innan sportlovet vi började prata om det här. Vi har följt Folkhälsomyndigheten och UD:s råd och rekommendationer. Först gällde det bara om resor till och från Kina, säger Gustaf Floderus.
MDH har följt smittutvecklingen runt om i världen och tar det säkra före det osäkra.
– Vi har tänkt ett steg längre, vi är i en internationell miljö där det händer mycket saker. När nivån nu höjdes från Folkhälsomyndigheten så skärpte vi även våra rekommendationer. De är helt kopplade till Folkhälsomyndighetens nya bedömningar.
MDH har en ledningsgrupp under namnet Kris och beredskap som hela tiden följer utvecklingen.
– Som i det här fallet träffas man och ser om vi behöver skärpa våra rutiner på högskolan. Och ja, det behövdes. Då gick de vidare till rektorn som fattade beslutet att gå ut med dessa nya rekommendationer, förklarar Gustaf Floderus.
Han sitter själv med i en speciell corona-grupp som skapats i och med det nya viruset som uppkommit.
– Jag jobbar på HR-avdelningen och är med för arbetsrättsliga frågor. Vad har vi för rätt att kräva av de anställda? Vi arbetar efter Arbetsmiljölagen, de anställda ska ha en trygg arbetsmiljö på MDH, säger Gustaf Floderus.
Har ni studenter eller medarbetare som är ute i dessa länder ni varnar för nu?
– Ja det har vi. Vi har haft kontakt med dem och har koll så att de mår bra. Vi har även koll på de som eventuellt ska åka hem så att de i god tid kan planera hur de ska göra här, om de behöver stanna hemma 14 dagar. Vi har ständig dialog med de som är i de utsatta områdena, säger Gustaf Floderus.
MDH har flera personer som i dagsläget befinner sig i drabbade områden.
– Jag vet att vi har några från skolan som befinner sig i de utsatta områdena, men de har inte några symtom på sjukdom. Vi följer reglerna hårt nu, de som kommer hem jobbar hemma i två veckor. Det här är inte någon stor fråga, det är en rätt enkel åtgärd som ökar tryggheten hos medarbetarna och studenterna här, menar Gustaf Floderus.
Har studenter eller medarbetare visat någon större oro för corona-viruset och dess spridning?
– Det finns olika typer av oro. Jag har hört att någon avbokat en resa som utbytesstudent på ett år. Det finns de som är oroliga för att inte koma i väg på konferens som är inbokad utomlands. Sen finns det personer som bokat semester och kanske inte kan åka iväg, så det finns flera olika sorters oro.
MDH planerar för om det skulle hända något och då ska de veta vad som behöver göras.
– Vi har haft samtal med smittskyddsläkare om hur corona-viruset smittar och hur vi ska agera om något inträffar här på Mälardalens högskola. Men vi har inte haft någon generell oro på skolan, inte som jag har uppfattat det i alla fall, säger Gustaf Floderus och avslutar:
– Vi följer det som Folkhälsomyndigheten säger och vilka smittområden det gäller. Vi har stärkt våra rekommendationer om att stanna hemma två veckor för högskolans säkerhets skull, det är inte något som Folkhälsomyndigheten eller UD har gett oss direktiv om. Vi gör vad vi kan för att minska risken för en eventuell smittspridning här hos oss.