Miljonsatsning hos Ica Maxi ska främja miljön

Ica Maxi öppnade 2007. Nu tolv år senare investerar stormarknaden närmare 20 miljoner kronor för miljön och kundernas skull.

– Vi blir en mer miljöinriktad butik nu och samtidigt räknar vi med en besparing på 1,4 miljoner kilowattimmar per år. Det blir enormt mycket pengar i slutändan, menar Peter Slagbrand på Ixa Maxi.

– Vi blir en mer miljöinriktad butik nu och samtidigt räknar vi med en besparing på 1,4 miljoner kilowattimmar per år. Det blir enormt mycket pengar i slutändan, menar Peter Slagbrand på Ixa Maxi.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2019-10-09 05:48

Sedan vecka 35 pågår en omfattande ombyggnad på Ica Maxi i Skiftinge. Stormarknaden öppnade 2007 och butiken är i stort behov av att uppdateras.

– Vi investerar närmare 20 miljoner kronor i stormarknaden nu. Det är en väldigt stor investering och ingen annan butik i Eskilstuna lägger ner lika mycket som vi på butiksförnyelse. I och med detta hoppas vi på att ta ytterligare marknadsandelar i Eskilstuna, säger Jan Fredriksson, Ica handlare på Ica Maxi i Eskilstuna.

Han berättar att investeringen borde ha gjorts redan för två-tre år sedan men har dragit ut på tiden. Dels för att Skiftinge handelsområde inte utvecklats i den takt som var planerat, när han öppnade stormarknaden.

– Nu har vi väntat i tolv år på att Skiftinge handelsområde ska expandera, äntligen börjar det hända något. Det här passar oss perfekt, vi förbättrar för våra kunder hos oss, så att allting är klart när hela handelsområdet tar fart på riktigt under nästa år.

Senast vid årsskiftet måste kyl- och frysanordningar med bland annat fluor vara utbytta enligt en f-gasförordning från EU. I stort sett alla butiker har anordningar med fluor, om de inte har uppdaterat senaste åren.

Utbytet av kylar och frysar, har det med f-gasförordningen att göra?

– Vi startade 2007 och med åren måste man förnya stormarknaden. Med 70 000 besökare i veckan slits det mycket. Oavsett den nya f-gasförordningen eller inte så måste vi förnya i hela butiken för att ligga i framkant i handelsutvecklingen, menar Jan Fredriksson och fortsätter:

– Frysavdelningen blev inte riktigt som vi förväntade oss från början, den har varit ett stort bekymmer hela tiden. Nu rättar vi till detta efter att bland annat ha lyssnat på våra kunder.

Enligt Peter Slagbrand har kunderna hittills haft tålamod med det stök som ombyggnationen fört med sig.

– Vi har gjort allt vi kan för att förnyelsen ska flyta på så smidigt som möjligt.

Han fortsätter att berätta att när utbytet är klart kommer det att bli bättre för både kunder och stormarknaden. Totalt kommer det att bli 340 löpmeter kylar och frysar.

– Och det blir dörrar på allting nu, det är en stor besparing för oss och en mindre miljöbelastning för planeten. Men Eskilstuna Energi och miljö kanske inte blir lika glada när vi behöver köpa mindre el, säger Jan Fredriksson och skrattar.

– Vi blir en mer miljöinriktad butik nu och samtidigt räknar vi med en besparing på 1,4 miljoner kilowattimmar per år. Besparingen motsvarar energiförbrukningen för cirka 60 villor på ett år, förklarar Peter Slagbrand.

Men all energibesparing kommer inte från utbytet av butikens kylar och frysar.

– All belysning i hela stormarknaden kommer att bytas ur. Det kommer att bli miljövänlig LED-belysning. Arbetet med det kommer att påbörjas om några veckor och pågå fram till januari eller februari.

– När jag har räknat på energiförbrukningen kommer den att bli cirka 40 procent lägre i framtiden, säger Peter Slagbrand.

Hela stormarknaden är på drygt 11 000 kvadratmeter, eller 1,1 hektar, som Jan Fredriksson vill framhålla det. Utöver ombyggnationen breddas sortimentet i butiken, från i dag på cirka 40 000 artiklar till 45 000.

– Vi vill att kunderna ska kunna se den miljösatsning som vi nu gör, säger Peter Slagbrand.

Ombyggnationen förväntas bli klar innan jul, bortsett från belysningsutbytet.

– Vi gör detta för att stärka vår konkurrenskraft i Eskilstuna, avslutar Jan Fredriksson.

F-gasförordningen

EU:s förordning 517/2014 om fluorerade växthusgaser.

En f-gasförordning framtogs av EU och började gälla 2015.

F-gas står för en konstgjord gas som bland annat innehåller fluor.

Senast vid årsskiftet måste samtliga kyl- eller fryssystem med R404A och R507A, de vanligaste köldmedierna i butik, vara utbytta. 

Det primära syftet med EU:s f-gasförordning är att på ett kostnadseffektivt sätt bidra till att nå EU:s mål avseende utsläpp av växthusgaser.

Källa: Naturvårdverket och Allt om f-gas

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!