Ministern från Irak hjälper till med läxorna

Pensionerade lärare, studerande med skilda modersmål, samt en tidigare minister. Röda Korsets läxhjälp är en kulturell mötesplats.

Basina Yousif är högutbildad universitetslärare i biokemi och har varit minister i hemlandet. Ayaan Mohammed kom hit i höstas. Med engelska och Google translate tar de sig igenom Ayaans hemuppgift.

Basina Yousif är högutbildad universitetslärare i biokemi och har varit minister i hemlandet. Ayaan Mohammed kom hit i höstas. Med engelska och Google translate tar de sig igenom Ayaans hemuppgift.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna kommun2020-01-18 14:41

I hemlandet Irak satt hon fyra år i parlamentet i Bagdad, och under en period var hon landets vetenskaps- och teknologiminister. I dag delar Basima Yousif sin tid mellan familjen i Irak och det nya livet med maken i Eskilstuna. 

– Jag har inte lärt mig språket än, men talar assyriska, kurdiska och engelska, jag tycker om att hjälpa andra och är van vid volontärarbete. Jag hoppas jag kan göra lite nytta här, säger hon och hälsar på en ung somalisk flicka med läxböcker i famnen. Hon kom till Sverige i höstas.

Ingen av dem talar svenska men på knagglig engelska och med Google translate som hjälp lyckas Basima Yousif och Ayaan Mohammed plöja igenom Ayaans geografiläxa och göra den förståelig.

– Kunskap är makt, konstaterar pensionerade läraren Christina Böös Laurell. När hon läste om organisationens nya volontäruppdrag tvekade hon inte.

– Det här var något jag kunde bidra med. Att jag dessutom jobbat med svenska som andraspråk underlättar. Att få hjälpa till och förklara svenska språkets grammatik, eller läsa och komma med synpunkter kring någons uppsats är fantastiskt roligt och väldigt tacksamt. Dock inte alltid lätt.

Röda Korsets läxhjälp är en verksamhet som funnits en tid på ett antal orter. I Eskilstuna körde den igång för en dryg månad sedan, och är redan välbesökt. Platsen är Stadsbiblioteket, tidpunkten onsdagseftermiddagar från 15 och hittills är ett tiotal volontärer engagerade att iförda röda västar bistå studerande.

De flesta som kommer och ber om hjälp är utlandsfödda med frågor kring svenska språket, men studienivån spänner från SFI till gymnasiet. Och även unga studenter med svenska som modersmål kommer hit med läxböckerna. Kanske är det svårt att koncentrera sig hemma, och kanske finns där ingen att fråga om hjälp.

En ung kvinna kommer fram till samlingsbordet och erbjuder sin hjälp inom Röda Korsets verksamhet i kommunen. Behövs kanske personal till butikerna? Hennes modersmål kurdiska och de tidigare psykologistudierna kanske dessutom kan vara till hjälp här bland läxläsarna. Hennes namn och nummer antecknas tacksamt.

Vid ett annat bord hjälper Eleonora Lundqvist systrarna Sara och Nasra Ahmed  med Komvux- respektive gymnasieuppgifter. Alla tre är här för första gången, men är överens om att ses igen.

– Jag pluggar till lärare och har jobbat med lite läxhjälp och undervisning förut, så nu är jag i rätt forum, ler Eleonora.

– Det är svårt att hitta hjälp med skoluppgifter på annat håll, lärarna hinner ju inte, konstaterar systrarna.

Urban Wallin, tidigare vd för Parken Zoo och i dag affärsutvecklare och coach samt verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum, är den som håller ihop gruppen av läxhjälpsvolontärer och ser till att det alltid dyker upp ett antal till onsdagseftermiddagarna. Han efterlyser mer hjälp.

– Vi behöver vara fler, vi räcker inte till i dag. Det här är verkligen en mötesplats för alla åldrar, kulturer och ämnen. Vad du än själv har för bakgrund eller kunskaper kan du göra nytta hos oss. Kom och skapa nya relationer!

Så sätter han sig med Qamarnaz Azizi som läser till undersköterska och pluggar till ett prov. Ämnet är komplicerat och Urban gnuggar geniknölarna innan han ser sig omkring. Tjejen som nyss stått här och erbjudit sina tjänster har hunnit gå. Han ringer henne. Kan hon komma tillbaka och hjälpa Qamarnaz med texten om socialpsykologi? Självklart kan hon det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!