Misstänkte "cykelmannen" frisläppt

"Cykelmannen" som misstänks ha attackerat ett stort antal kvinnor i Eskilstuna, släpptes fri på måndagsförmiddagen.

Kammaråklagare Miona Green yrkade på fängelse för den misstänkte "cykelmannen".

Kammaråklagare Miona Green yrkade på fängelse för den misstänkte "cykelmannen".

Foto: Ingar Frostberg

Eskilstuna kommun2019-11-18 13:03

På måndagen var det femte och sista rättegångsdagen mot den misstänkte "cykelmannen". Åtalet mot honom omfattade 17 punkter som handlat om att han ska ha spottat, slagit eller ofredat främst kvinnor.

Under förmiddagen hölls slutpläderingar och därefter skulle tingsrätten fatta beslut i häktningsfrågan.

Efter en kort överläggning meddelade rättens ordförande Lars Magnusson att häktningsbeslutet hävdes och att 22-åringen omedelbart skulle friges om det inte fanns några andra beslut från kriminalvården. Det fanns det inte.

Lars Magnusson vände sig direkt till 22-åringen och poängterade att, oavsett vad domen så småningom blir, måste han i framtiden lägga band på sig.

–  Du har erkänt att du har gjort vissa saker. Det här får inte upprepas, betonade Lars Magnusson.

Lars Magnusson förklarade att skärpning gäller för 22-åringen även om han i någon situation i framtiden skulle känna sig provocerad.

22-åringen:

–  Jag lovar.

Lars Magnusson:

–  Om du gör om det är det extra allvarligt. Då kan åklagaren bestämma att du blir anhållen och åtalad igen.

22-åringen har suttit häktad i två månader och domen ska meddelas om två veckor.

Tidigare under dagen hölls slutpläderingar från både åklagare, målsägandebiträde och 22-åringens försvarare.

Åklagare Miona Green pekade på de likheter som fanns mellan de 17 olika fallen som hon åtalat 22-åringen för och menade att det samlade straffvärdet låg på tio månaders fängelse.

–  Han har inte bedömts ha en psykisk störning så det finns inga förutsättningar för rättspsyk, sa hon och menade att skyddstillsyn och villkorligt skulle vara verkningslöst.

Både Miona Green och målsägarnas advokat Kerstin Henriksson talade om hur 22-åringens handlingar påverkat hans offer.

–  Spottning är skändligt. Det gör man för att visa förakt och förnedring. Den som drabbas utsätts för en smittorisk dessutom. Men det värsta är den otrygghet och oro som detta har skapat, sa Kerstin Henriksson.

22-åringens advokat Jabob Asp menade att det inte finns ett enda fall där spottning har lett till fängelsestraff.

–  Man kan inte räkna ihop händelserna så som åklagaren har gjort, sa han och menade också att det i en stad av Eskilstunas storlek finns en hel del andra människor som kan ha spottat på folk eller delat ut örfilar.

Dessutom har hans klient redan suttit häktad i två månader vilket i praktiken skulle innebära tre månaders fängelse, konstaterade Jacob Asp.

Den 22-årige man, "Cykelmannen" som åtalats misstänkt för att ha attackerat många kvinnor i Eskilstuna, släpptes från häktet på måndagen. (bilden är tagen vid häktningsförhandlingen)
Den 22-årige man, "Cykelmannen" som åtalats misstänkt för att ha attackerat många kvinnor i Eskilstuna, släpptes från häktet på måndagen. (bilden är tagen vid häktningsförhandlingen)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!