Möller anmäler sin anstalt till JO

Johanna Möller, livstidsdömd för sin del i de uppmärksammade Arboga-morden, JO-anmäler sin anstalt. Möller känner sig diskriminerad på flera punkter.

Livstidsdömda Johanna Möller JO-anmäler ledningen för sin anstalt.

Livstidsdömda Johanna Möller JO-anmäler ledningen för sin anstalt.

Foto: Niklas Holm och TT

Eskilstuna kommun2019-09-30 22:27

Till Justitieombudsmannen, JO, ger Möller flera exempel på hur hon anser sig särbehandlad på grund av felaktig myndighetsutövning. 
Hon ifrågasätter även om ledningen för Kriminalvårdens anstalt i Ystad håller sig till fängelselagens bestämmelser.

Johanna Möller, som suttit frihetsberövad i tre år och tre månader, upplever att hon hålls isolerad på ett sätt som även ska förvåna delar av anstaltspersonalen. Möller misstänker att anstaltledningen är påverkad av ”medias smutskastning” av henne.
I anmälan skriver Johanna Möller att hon trots skötsamhet lever under förvånansvärt hårda restriktioner. Hon pekar bland annat på att hon nekats att bjuda in sina barn till anstaltens försoningsvecka, vilket hon säger att hon tagit hårt.

Hon ska inte tillåtas att lämna anstalten utan fot- och handfängsel, och uppger att hon varken får lov till besökslägenhet eller lufthålspermission. 
”Det strider mot fängelselagen och mot de mänskliga rättigheterna”, skriver Möller om den isolering hon upplever.
Till JO uttrycker hon sig oförstående till att bli betraktad som högriskfånge. Angående brotten hon dömts för, vidhåller hon att hon inte brukat våld mot någon.

Johanna Möller, som kommer från Eskilstuna, är mot sitt nekande dömd till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar.
Dåden begicks i en sommarstuga i Arboga sommaren 2016. 
Möller friades i samma dom för att ha anstiftat mordet på sin ex-make vid sommarstugan 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!