My blev lurad när hon köpte sin hundvalp

Illegalt insmugglade hundar, falska identiteter och mutade veterinärer. Eskilstunabon My Palohonka blev lurad när hon köpte sin hundvalp. "Jag känner mest ilska hur man kan behandla djur på det här sättet", säger hon.

Eskilstuna kommun 13 november 2019 11:45

En liga, som benämns som "Stureplansligan", har lurat flera svenskar att köpa skadade och illegalt insmugglade hundvalpar, enligt SVT:s "Dokument inifrån: Älskade smuggelhund".

Bara under de tre senaste åren tros ligan ligga bakom 157 fall av insmugglade valpar.

Valparna smugglas in från länder som Ungern och Slovakien innan de säljs vidare till svenskar på Blocket. Hundarna beskrivs som friska av försäljarna. Verkligheten har dock varit allvarliga sjukdomar och flera dödsfall bara dagar efter valpen bytt ägare.

Och en av de som drabbats av Stureplansligan är My Palohonka, 23, från Eskilstuna.

– Jag känner mig lurad och kan ibland titta på min egen hund och undra: "Vad har du varit med om egentligen?", säger hon.

I april 2017 köpte My en valp, som hon tror är en blandras mellan chihuahua och pomeranian, för 18 000 kronor via en Blocketannons. Anledningen till att My inte kan bekräfta rasen för hunden, som heter Pucci, är för att det inte finns några giltiga papper.

– När jag kom för att köpa hunden stod den på en uppvikt tidning och hade ett trädgårdsstängsel runt sig. Så tidningen var området valpen levde på. Det var på den tidningen hon sov, åt och gjorde sina behov. Jag mådde så dåligt när jag såg hunden och ville bara att den skulle få ett nytt liv. Redan då ringde det väl några varningsklockor i mig, men jag kände mest att jag ville ta hunden därifrån, säger hon.

Dokument inifrån har kunnat konstatera att Pucci smugglats in illegalt från Ungern och har problem med ett skadat knä då knäskålen hoppar ur led. Ett känt problem bland flera hundar som sålts av Stureplansligan, men hundarna har blivit godkända på svensk mark med hjälp av en veterinär som mutats, enligt SVT.

– Jag har haft tur som klarat mig "bra" om man jämför med de som fått avliva sin valpar. Jag har dock fått förklarat för mig från en annan veterinär att knäproblemen är ett känt problem bland de här raserna. Men det är klart att man är orolig och jag ska ta Pucci till en ny veterinär för att se så att allt står rätt till, säger My.

Försäljaren var en ung, blond tjej som kallade sig "Maja" och bodde på en adress i Täby. En "Maja" som kort senare gick under jorden.

– Jag skulle ringa för att fråga lite om fodret två veckor senare och då var telefonen avstängd. Det gick inte att nå henne. Men jag var väl ett tacksamt offer också eftersom det var första gången jag köpte hund. Jag känner mest ilska mot de här personerna och hur man kan behandla djur på det här sättet, säger My.

De fem personerna i Stureplansligan misstänkts ha gjort sig skyldiga till grov olovlig befattning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa